Green Economy Κυριακή 6/12/2020, 16:33
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Ευρώπης

Το ενεργειακό παράδειγμα της Ευρώπης έχουν αρχίσει να ακολουθούν οι ΗΠΑ, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Pioneer Natural Resources, μία από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς αερίου και πετρελαίου, ανακοίνωσε τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών κατά 25% έως το 2030. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις από τις ανταγωνιστικές ConocoPhillips και Occidental Petroleum, οι οποίες έκαναν λόγο για εκμηδενισμό των εκπομπών έως το 2050.

Αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί παραγωγοί υπολείπονται σημαντικά έναντι των Ευρωπαίων, όσο αφορά τις δράσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Όμως, οι παραπάνω κινήσεις υποδηλώνουν ότι κάτι έχει πλέον αρχίσει να κινείται, υπό το βάρος -φυσικά- και των πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητων επενδυτών.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επενδυτές, αλλά και όλους όσους είναι στον χώρο, να μπορέσουμε να διευθετήσουμε όλες τις πλευρές των βιώσιμων χρηματοδοτικών λύσεων (ESG)» παραδέχεται ο Μαρκ Μπέργκ, αντιπρόεδρος της Pioneer. «Οι εκπομπές είναι πολύ υψηλά στη λίστα αυτών των βιώσιμων λύσεων» σπεύδει να προσθέσει.

Τι άλλαξε στις ΗΠΑ

Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι ενεργειακοί «παίχτες», όπως οι Shell, BP, Eni, Equinor, Total και Repsol, έχουν ήδη παρουσιάσει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050.

Μέχρι πρόσφατα, όμως, κάτι τέτοιο δεν ίσχυει για την Αμερική, καθώς οι πιέσεις για υιοθέτηση πιο περιβαλλοντικών στρατηγικών προέρχονταν αποκλειστικά από θρησκευτικές οργανώσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία και ορισμένους μεμονωμένους επενδυτές.

«Η πραγματική αλλαγή επήλθε όταν άρχισαν να επηρεάζονται οι μεγάλοι επενδυτές των ενεργειακών εταιρειών, όπως οι State Streets, Blackrocks και Wellingtons» παραδέχεται ο Άντριου Λόγκαν, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ceres.

Ενεργειακή στροφή

Στις ΗΠΑ, όπου το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει αποκτήσει κακή φήμη -θεωρείται υπεύθυνο για τη μόλυνση του περιβάλλοντος- αρκετές ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν -έστω και αργά- να κάνουν μια στρατηγική ενεργειακή στροφή.

Σ’ αυτό, άλλωστε, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να «κυνηγήσει» του μεγάλους «μολυντές» του περιβάλλοντος, καθώς και να αυστηροποιήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανικός ενεργειακός κλάδος είναι υπόλογος για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ενδεικτικά, μόνο το 2018, οι ενεργειακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε 133 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News