Green Economy Τρίτη 17/11/2020, 13:03
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Στόχος για αύξηση 250% στα offshore αιολικά πάρκα

Κομισιόν: Στόχος για αύξηση 250% στα offshore αιολικά πάρκα

Αύξηση της δυναμικότητας των offshore αιολικών πάρκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική, τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο κατά 250% προβλέπει σχέδιο το οποίο καταρτίζει η Κομισιόν. 

Άλλωστε, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε φέτος ότι πρόθεσή του είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να παράγουν μέσα σε μία δεκαετία αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να  καλύψουν τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού στη χώρα. 

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά στο στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 καθώς και να πρωτοστατήσουν στις καινοτομίες που θα φέρουν τις επιχειρήσεις τους στην πρώτη γραμμή ενός κλάδου που αναπτύσσεται, σημειώνει ο Guardian. 

Αυτή τη στιγμή, η συνολική παραγωγική δυναμικότητα των offshore αιολικών πάρκων διαμορφώνεται στα 23 GW, τα οποία προέρχονται από 5.047 συνδεδεμένες σε δίκτυο ανεμογεννήτριες σε 12 χώρες. 

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Κομισιόν, οι 27 χώρες της ΕΕ θα επιτύχουν δυναμικότητα 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050, με τη Γερμανία να αυξάνει σημαντικά τις επενδύσεις της στον κλάδο. 

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η δυναμικότητα των offshore θα πρέπει να 25πλασιαστεί, κάτι που υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις έως 789 δισ. ευρώ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News