Green Economy Παρασκευή 4/12/2020, 15:17
GREEN ECONOMY

Στο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου επενδύει η Eni

Στο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου επενδύει η Eni

Στο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του κόσμου αποφάσισε να επενδύσει η ιταλική Eni SpA, επισπεύδοντας τη στρατηγική μετατόπισης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την πράσινη ατζέντα.

Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 544 εκατ. δολάρια, προκειμένου να αγοράσει το 20% του μεριδίου του αιολικού πάρκου, το οποίο βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Βρετανίας. Η συμφωνία επετεύχθη με τις εταιρείες SSE και Equinor. 

Το deal αποτελεί την τελευταία -χρονικά- επένδυση μεγάλης ευρωπαϊκής ενεργειακής εταιρείας στον πολλά υποσχόμενο και αναδυόμενο τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αποκτήσει κεντρική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στον εκμηδενισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2050.

Τα θαλάσσια πάρκα θεωρούνται ένας από τους πλέον ελκυστικούς τρόπους ενίσχυσης των «πράσινων» χαρτοφυλακίων των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες ήδη διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον τομέα των θαλάσσιων εξορρύξεων. 

Πριν λίγους μήνες, η γαλλική Total αγόρασε θαλάσσιο αιολικό πάρκο κοντά στις ακτές της Σκοτίας. Από την πλευρά της, η βρετανική BP επένδυσε 1,1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη δύο αιολικών πάρκων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ενώ η βρετανο-ολλανδική Shell απέκτησε τα δικαιώματα για τη δημιουργία αντίστοιχου πάρκου στις ακτές της Ολλανδίας.

Η Eni στοχεύει εντός των επόμενων πέντε ετών να εγκαταστήσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, μεγέθους 5 Gigawatts. Η συμφωνία για το πάρκο στις ακτές της Βρετανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμόδιων αρχών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News