Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 20:47
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρωσία: Ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει

Ρωσία: Ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει

Μια νέα στρατηγική φαίνεται πως αρχίζει να εξετάζει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης τόσο των χαμηλών διεθνών τιμών όσο και της εξασθενημένης ζήτησης -δύο παράγοντες που προκαλούν σημαντική «τρύπα» στα δημόσια ταμεία κάθε πετρελαιοπαραγωγικής χώρας.

Ο λόγος για τη Ρωσία, η οποία αναζητάει τρόπους να καλύψει τη «χασούρα» από τα μειωμένα έσοδα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Το πικ της κατανάλωσης έχει ήδη περάσει» παραδέχθηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Βλαντιμίρ Κολίτσεφ. 

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού που όλοι γνωρίζουν. Ότι οι καλές ημέρες των ενεργειακών εσόδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε υποστήριξει ότι η ζήτηση από την Ασία θα αποτελέσει το στήριγμα των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών κατά τις επόμενες δεκαετίες. 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι θέσφατο. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, στρεφόμενος μαζικά προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο αυξάνονται ραγδαία, υπονομεύοντας το μέλλον των ορυκτών καυσίμων και των παραδοσιακών πηγών ενέργειας.

«Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς τα έσοδα από υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των σημερινών εκτιμήσεων» προειδοποίησε ο Κολίτσεφ, στο ίδιο μήκος κύματος.

«Τρύπα» στα δημόσια ταμεία

Φυσικά, οι μειωμένες πωλήσεις αργού και αερίου έχουν επιφέρει προβλήματα και στα δημόσια ταμεία της Ρωσίας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό -το 1/3- εξαρτώνται από τα ενεργειακά έσοδα. Το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη στιγμή, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια επί των πιθανών διακυμάνσεων της παγκόσμιας ζήτησης.

Τον Σεπτέμβριο, η βρετανική BP κατέστη η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία παραδέχθηκε ότι η κατανάλωση πετρελαίου ουδέποτε θα επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Την ίδια ώρα, Κίνα και ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίες, επισπεύδουν τις διαδικασίες μετάβασης προς τις «πράσινες» ενέργειες. 

Από την πλευρά της, η Ρωσία φαίνεται πως μένει στάσιμη. Σήμερα, το ποσοστό ΑΠΕ στη συνολική παραγόμενη ενέργεια δεν υπερβαίνει το 1%, καθώς η Μόσχα αποφεύγει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και επιμένει στην αναζήτηση εξορυκτικών projects στην Αρκτική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News