Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 12:55
BUSINESS & FINANCE

ΗΛΕΚΤΩΡ: Σε λειτουργία η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

ΗΛΕΚΤΩΡ: Σε λειτουργία η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε η νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έργο το οποίο ανατέθηκε στην ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η νέα μονάδα αποτελεί μέρος της σύμβασης της εταιρείας με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Με την υλοποίηση της επένδυσης της ΗΛΕΚΤΩΡ, ύψους 4 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου έργου, έκτασης 2 στρεμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος πληροί πλέον τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου. Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, εγκαινιάζεται και μια νέα σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή με το παραγόμενο στο ΧΥΤΑ βιοαέριο να αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και συμβάλλοντας στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Η ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 3,52MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να είναι της τάξης των  26.500 MWh, δυναμικότητα ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 7.500 ελληνικά νοικοκυριά (μ.ο. 3,5 MWh/έτος/νοικοκυριό) και να αποτρέψει την έκλυση 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα. 

Την ίδια ώρα, η επένδυση ενισχύει την τοπική απασχόληση και διασφαλίζει οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με τη λειτουργία της νέας μονάδας, δημιουργούνται μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως: υποκατάσταση εισαγόμενων συμβατικών καυσίμων με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορισμός της εξάρτησης του κόστους ενέργειας από τις διεθνείς διακυμάνσεις στην τιμή των καυσίμων, καθώς και αποφυγή δαπανών σε υποδομές για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η παραγωγή πραγματοποιείται τοπικά. 

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα μετατρέπεται σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας. «Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Ένα σημαντικό έργο τόσο  για το περιβάλλον όσο και για την Κεντρική Μακεδονία,  δίνουμε άλλη μια ευκαιρία να βγούμε από την εσωστρέφεια και να αναδείξουμε πως η Ελλάδα στη νέα εποχή που διανύουμε ως χώρα, στρέφουμε την ματιά μας στη Βόρειο Ελλάδα, τη Μακεδονία μας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» ανέφερε.

Απο την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ Χαράλαμπος Σοφιανός δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, προσθέτοντας πως η εταιρεία είναι σε θέση να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με τη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει. «Ακριβώς ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί και η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης του εκλυόμενου Βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης με τη μετατροπή του ‘προβλήματος’ των αποβλήτων σε πολύτιμο πόρο. Μέσα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, η ΗΛΕΚΤΩΡ επισφραγίζει και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων» σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News