Green Economy Παρασκευή 12/03/2021, 10:44
GREEN ECONOMY

Γ. Στάσσης στο Politico: Η ΔΕΗ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη Ν.Α. Ευρώπη

Γ. Στάσσης στο Politico: Η ΔΕΗ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη Ν.Α. Ευρώπη

Η ΔΕΗ στοχεύει να γίνει ηγετική δύναμη στην ενέργεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σχεδιάζει να επεκταθεί προς το Βορρά, στη Βουλγαρία και τη Σερβία. «Έχουμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης σε συνέντευξή του στο Politico.

Αναφερόμενο στην επιτυχημένη έκδοση του πρώτου ομολόγου βιωσιμότητας της ΔΕΗ, το Politico κάνει λόγο για θερμή υποδοχή από τους επενδυτές, την οποία η επιχείρηση μεταφράζει σαν μια ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιό της για την απολιγνιτοποίηση.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τη ΔΕΗ να εγκαταλείψει τόσο γρήγορα το λιγνίτη; «Η κλιματική αλλαγή και το αυξανόμενο κόστος του CO2», εξήγησε ο κ. Στάσσης. «Αρχίσαμε να πληττόμαστε από τις υψηλότερες τιμές πριν από δύο χρόνια, πολύ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο και έγινε σαφές ότι ήταν προς το συμφέρον μας να καταργήσουμε σταδιακά το λιγνίτη, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις έχει κάνει πιο ανταγωνιστικές, επομένως είναι απλά λογικό».

Η ΔΕΗ ποντάρει επιθετικά στις ΑΠΕ και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια «γιατί η αδειοδότηση είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη από ό,τι η αιολική», όπως είπε ο κ. Στάσσης. Ο όμιλος στοχεύει στην προσφορά υποδομών ηλιακής ενέργειας και μπαταριών αποθήκευσης στα νοικοκυριά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που θα εφαρμοστεί στα μικρά ελληνικά νησιά, με το στόχο να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα.

Βέβαια, η ΔΕΗ ενδιαφέρεται και για την αιολική ενέργεια, με τον κ. Στάσση να τη χαρακτηρίζει υποσχόμενη, «ειδικά για το Αιγαίο και τις Κυκλάδες, που είναι η καλύτερη περιοχή από πλευράς αέρα στην Ελλάδα». «Λόγω της τουριστικής φύσης των νησιών, υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά οι νοοτροπίες αλλάζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όσο για το φυσικό αέριο, ο CEO της ΔΕΗ τόνισε πως είναι ένα μεταβατικό καύσιμο για τη ΔΕΗ, καθώς η Ελλάδα πηγαίνει από το λιγνίτη σε ένα πλήρως «πράσινο» ενεργειακό μείγμα. «Θα μπορούσε να υποκατασταθεί από το υδρογόνο στο μέλλον και οι υποδομές στις οποίες ποντάρουμε εξυπηρετούν και τα δύο, αλλά η τεχνολογία που θα επικρατήσει για την επόμενη δεκαετία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη», είπε ο κ. Στάσσης.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται σε καθαρές εισαγωγές ενέργειας, αλλά έχει τους πόρους και τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News