GREEN ECONOMY

13 ισπανικοί όμιλοι «σκανάρουν» την ελληνική αγορά ΑΠΕ

Ειδική διαδικτυακή εκδήλωση με πρωτοβουλία της ισπανικής πρεσβείας και του Enterprise Greece- Με ποιες ελληνικές εταιρείες θα γίνουν B2B συναντήσεις

13 ισπανικοί όμιλοι «σκανάρουν» την ελληνική αγορά ΑΠΕ

«Ρεύμα» για ισπανικές επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ –ενδεχομένως σε σύμπραξη με ελληνικούς ομίλους- επιδιώκεται να δημιουργηθεί από την ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 10 Μαρτίου με πρωτοβουλία της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Enterprise Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»,  έχουν δηλώσει συμμετοχή 13 ισπανικές  εταιρείες, στην πλειοψηφία τους  εξωστρεφείς όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές B2B συναντήσεις με τις πάνω από 60  ελληνικές επιχειρήσεις που θα δώσουν το παρών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο  Όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Deloitte Greece, η Alpha Bank κ.α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν στις ισπανικές εταιρείες οι προοπτικές του κλάδου ενέργειας, οι  ρυθμιστικές εξελίξεις (νέο σχήμα διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ,  πρωτοβουλίες απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, προετοιμασία ρυθμιστικού πλαισίου για πλωτά αιολικά, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο) καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης, με έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και δη το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα παρουσιαστεί επίσης το success story της Iberdrola, του μεγαλύτερου παραγωγού αιολικής ενέργειας στον κόσμο και, μια από τις πρώτες ξένες εταιρείες που ήρθε για να μείνει στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ, δια της εξαγοράς της ΡΟΚΑΣ Ανανεώσιμες το 2007.

Το who is who των 13 ομίλων

  1. IDOM: Μηχανολογικός όμιλος που δραστηριοποιείται σε 125 χώρες με ετήσιο κύκλο εργασιών 350 εκατ. ευρώ και πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και κατασκευή έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών
  2. Sener: Πολυσχιδής ενεργειακός και τεχνολογικός όμιλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά πλωτών αιολικών πάρκων. Στις 8 Μαρτίου υπέγραψε συμβόλαιο για την κατασκευή της πρώτης μονάδας ηλεκτρολυτών στην Ισπανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη χώρα. Ο κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019) και πραγματοποιεί το 63% των πωλήσεών της στο εξωτερικό.
  3. ΤYPSA: Πολυσχιδής όμιλος που δραστηριοποιείται στους κλάδους ενέργειας και υποδομών, με συμμετοχή σε έργα ΑΠΕ σε Ευρώπη (Γαλλία,Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία), Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και Κεντρική Ασία.
  4. GRENERGY RENOVABLES: Εταιρεία που παράγει 100% καθαρή ενέργεια σε 8 χώρες, εισήλθε στην ευρωπαϊκή αγορά το 2020 (Μ. Βρετανία και Ιταλία), και ωριμάζει έργα συνολικής ισχύος 6 GW.
  5. GRANSOLAR DESARROLLO DE PROYECTOS: Παρουσία σε 18 χώρες σε 5 ηπείρους, δραστηριοποιείται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικής ισχύος 2,4 GW) και μονάδων αποθήκευσης.
  6. FOTOWATIO RENEWABLE VENTURES: Εταιρεία με παρουσία και στις πέντε ηπείρους, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων μεγάλης κλίμακας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, από τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση έως την κατασκευή, την λειτουργία και τη συντήρησή τους.
  7. ENERFIN SOCIEDAD DE ENERGIA: Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων σε Ισπανία, Βραζιλία και Καναδά. Ενδιαφέρεται για αιολικούς σταθμούς στην Ελλάδα (ελάχιστης ισχύος 50-100 MW), σε σύμπραξη με ελληνικές εταιρείες
  8. ALUSIN SOLAR: Εταιρεία με εξειδίκευση στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών πάνελ, με παρουσία σε 21 χώρες.
  9. ΕNERTIS: Μηχανολογικός όμιλος που επικεντρώνεται σε ΑΠΕ και λύσεις αποθήκευσης, με εξειδίκευση στην ηλιακή ενέργεια
  10. YNFINITI GLOBAL ENERGY SERVICES: Εταιρεία παροχής τεχνικών υπηρεσιών σε projects αιολικής ενέργειας
  11. CAMARA DECIMAVILLA: Εταιρεία παροχής υπηρεσιών συντήρησης αιολικών πάρκων, με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία), της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
  12. SAITEC OFFSHORE TECHNOLOGIES: Εταιρεία προερχόμενη από τον ισπανικό μηχανολογικό κολοσσό Saitec Engineering, έχει αναπτύξει την καινοτόμο τεχνολογία SATH για πλωτά αιολικά πάρκα
  13. ΤW SOLAR: Εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη projects και εξετάζει πιθανές επενδύσεις σε assets στον κλάδο ΑΠΕ της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News