Green Economy Τρίτη 23/02/2021, 15:56
Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕΠΑ: Με ενέργεια από «πράσινο» υδρογόνο η μετα-λιγνιτική εποχή

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συντονιστής του «White Dragon»

ΔΕΠΑ: Με ενέργεια από «πράσινο» υδρογόνο η μετα-λιγνιτική εποχή

Τη δημιουργία και την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ελλάδα προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο.

Μάλιστα, οι πρώτες σχετικές επενδύσεις αναμένονται στον τομέα των κτιρίων, καθώς έχει ήδη δημοσιευθεί η προκήρυξη για το διεθνές έργο «White Dragon», το οποίο σχεδιάζεται στη δυτική Μακεδονία, με στόχο τη διασφάλιση επαρκούς τροφοδότησης τηλεθέρμανσης στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής του project, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας απολιγνιτοποίησης της περιφέρειας, η οποία μέχρι σήμερα εξαρτάται απόλυτα από τα ορυκτά καύσιμα.

«Είναι σαφές ότι η απ-ανθρακοποίηση των κτηρίων είναι μείζονος σημασίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων και το υδρογόνο θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ξιφάρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 (σ.σ. οι περισσότερες έως το 2023), κάτι το οποίο ωστόσο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των δικτύων τηλεθέρμανσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ συντονίζει το έργο «White Dragon», το οποίο -εφόσον υλοποιηθεί- δύναται να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας.

Άλλωστε, η παραγωγή υδρογόνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ) θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενος και ραγδαίως εξελισσόμενος κλάδος, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάγκη της «πράσινης» μετάβασης.

Σήμερα, το υδρογόνο αποτελεί μια αγορά ύψους 140 δισ. δολαρίων, καθώς περίπου 115 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες βιομηχανίες. Όμως, έως το 2050 μπορεί να καταστεί μία βιομηχανία με ετήσιο τζίρο 2,5 τρισ. δολαρίων, ικανή να φέρει 11 τρισ. δολάρια επενδύσεων σε υποδομές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News