ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Goldman Sachs: Το Green Deal φέρνει αύξηση 200% στην κατανάλωση ρεύματος

Goldman Sachs: Το Green Deal φέρνει αύξηση 200% στην κατανάλωση ρεύματος

«Game changer» θα είναι για τη βιομηχανία των εταιρειών κοινής ωφέλειας το Green Deal και οι πολιτικές του «Net Zero» (δηλαδή του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050), σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη θα αυξηθεί σχεδόν κατά 200% έως το 2050  ή κατά 3,5% ετησίως, προκειμένου να επιτευχθούν οι «πράσινοι» στόχοι που έχουν τεθεί. Πρόκειται για τεράστια αλλαγή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος κλάδος λειτουργεί σε ένα περιβάλλον μηδενικής αύξησης στην κατανάλωση για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Goldman Sachs: Το Green Deal φέρνει αύξηση 200% στην κατανάλωση ρεύματος-1

Τον τελευταίο χρόνο οι πολιτικές του «net zero» έχουν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς σχεδόν ο μισός πλανήτης έχει ήδη υιοθετήσει το στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων και οι τελευταίες ενδείξεις από τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικές, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Goldman Sachs: Το Green Deal φέρνει αύξηση 200% στην κατανάλωση ρεύματος-2

Η μεγάλη στροφή στην ηλεκτρική ενέργεια (στις μεταφορές, τη θέρμανση, τη βιομηχανία και το πράσινο υδρογόνο) την οποία πυροδοτεί το Green Deal θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο του ηλεκτρισμού στο βασικό ενεργειακό μείγμα στο 78-85% από 15% που είναι σήμερα, υπολογίζει η Goldman Sachs.  Ακόμα και εάν συνυπολογίσει μία ουσιαστική προσπάθεια για αποδοτικότερη ενέργεια, ο οίκος εκτιμά ότι η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατά 184% έως το 2050 ή κατά  3,5% το χρόνο. Το πράσινο υδρογόνο ευθύνεται για το 45% της προβλεπόμενης αύξησης στη ζήτηση για ενέργεια.

Goldman Sachs: Το Green Deal φέρνει αύξηση 200% στην κατανάλωση ρεύματος-3

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 30 χρόνια, η ευρωπαϊκή ζήτηση ενέργειας αυξάνεται λιγότερο από 1% το χρόνο. Και η Goldman Sachs υπολογίζει ότι χωρίς το σχέδιο του «net zero», η αύξηση της ζήτησης θα έπεφτε μόλις στο 0,7% ετησίως. 

Με δεδομένη τη σταδιακή υλοποίηση των πολιτικών του κλίματος, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξάνεται κατά 2% ετησίως έως το 2030 και μετά θα επιταχύνει –κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής του πράσινου υδρογόνου- στο 4-4,5% ετησίως. «Αυτό θα είναι ένα κανονικό game changer για μία βιομηχανία που έχει βιώσει μία ελαφρά μείωση στην κατανάλωση από το 2008», σημειώνει η Goldman Sachs. «Η υψηλότερη ανάγκη για παραγωγική δυναμικότητα στις ανανεώσιμες πηγές που θα έφερνε ένα τέτοιο σενάριο, σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους όγκους πωλήσεων, θα ήταν ένα θετικό για τον κλάδο».

Ποιοι θα ωφεληθούν

Η Goldman Sachs αναβαθμίζει κατά 200% τις εκτιμήσεις της για τις δαπάνες σε υποδομές της πράσινης ενέργειας για τους μεγάλους παίκτες του κλάδου στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη αναβάθμιση γίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 300%. Και με δεδομένο ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο συμβολαίων, η Goldman προβλέπει ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα μεταφραστούν σε υψηλότερη αύξηση εταιρικών αποτελεσμάτων. Στην κατηγορία των εταιρειών που θα ωφεληθούν, ο οίκος συγκαταλέγει τις Orsted, EDPR, EDP, Solaria, Enel, Iberdrola, RWE, SSE, Acciona και Endesa.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News