ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Στις αγορές για διείσδυση στις ΑΠΕ – Κλειστά χαρτιά για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΠΑ

Mytilineos: Στις αγορές για διείσδυση στις ΑΠΕ – Κλειστά χαρτιά για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΠΑ

Τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου MYTILINEOS μιλώντας στους χρηματιστηριακούς αναλυτές χθες το απόγευμα, με φόντο τα ισχυρά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει το πρωί της ίδιας ημέρας (καθαρά κέρδη 129 εκατ. ευρώ, με μείωση 11% και σταθερά EBITDA στα 315 εκατ. σε σχέση με το 2019), αλλά και τις πληροφορίες του “MR” ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές μέσω ομολογιακής έκδοσης για να χρηματοδοτήσει το αναπτυξιακό του πλάνο. 

Αναφερόμενος στην πορεία του κλάδου των ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στον λεγόμενο κλάδο RSD (Renewables and Storage Development, δηλαδή ανάπτυξη ΑΠΕ καιμ μονάδων αποθήκευσης), ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος θα υλοποιηθεί εντός του έτους. Όπως είπε, στα αιολικά πάρκα η εγκατεστημένη ισχύς είναι 217 MW ενώ άλλα 44 βρίσκονται υπό κατασκευή. Για τα φωτοβολταϊκά έργα σημείωσε ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 350 MW παγκοσμίως, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά να φτάνει τα 700 MW. «Είναι μια καλή αρχή», είπε χαρακτηριστικά, με δεδομένο τον στόχο για ηλεκτροδότηση αποκλειστικά από ΑΠΕ έως το 2030, με αύξηση της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος στα 3.000 MW.

O κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η παρουσία του ομίλου στην ελληνική αγορά ΑΠΕ θα ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι μέσα στα σχέδια του και εντός του μήνα θα ανακοινωθεί η στρατηγική για την επόμενη διετία. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ πρόσφατα σύστησε ομάδα έργου για την εκπόνηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα, που θα «ξεκλειδώσει» σημαντικές επενδύσεις στον εν λόγο κλάδο, επενδύσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα έχει τις ΑΠΕ ως κεντρικό πυλώνα.

To ανεκτέλεστο στα έργα SES (Sustainable Engineering Solutions, δηλαδή υποδομές, κατασκευές, έργα διαχείρισης απορριμμάτων) ανέρχεται στα 1 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν στο τρέχον έτος. Ερωτώμενος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια του ρεύματος, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται -χωρίς να υπάρχει κάποια καταληκτική προθεσμία- και ότι είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση. Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας (και στις δυο περιπτώσεις ο όμιλος έδωσε το παρόν στην πρώτη φάση υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος), σημειώνοντας όμως ότι η Μυτιληναίος διατηρεί υψηλή ρευστότητα (1,3 εκατ. ευρώ )  και δυνητικές γραμμές χρηματοδότησης που προσεγγίζουν το 1 δις.. ευρώ και είναι ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες που μπορεί να εμφανιστούν.

Για τον κλάδο του αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η μάχη με τα κόστη είναι συνεχής, «Το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί μετατροπή της παραγωγής αλουμινίου από ΑΠΕ. Παρόλο που δίνονται κίνητρα μέχρι το 2030 να διατηρηθεί αυτή η ζωτική δραστηριότητα στην Ευρώπη, έχουν μείνει μόνο 12 μονάδες από 20 μερικά χρόνια πριν. Έχουμε εφαρμόσει 4 προγράμματα περιστολής κόστους για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη αλουμίνας και αλουμινίου, δεν είναι καθόλου εύκολο…»

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News