Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 18:01
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η Βρετανία έφερε… ανάταση – Ευρεία πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων

Αγορές: Η Βρετανία έφερε… ανάταση – Ευρεία πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων

Η προοπτική αποκατάστασης της ηρεμίας στα πολιτικά δρώμενα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι έχουν στραφεί πρωτίστως στα κρατικά ομόλογα, αλλά και στις μετοχές. Σε μια εβδομάδα, η οποία για την Ευρώπη είναι εξόχως σημαντική καθώς την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Εντούτοις σήμερα η ΕΚΤ έχει περάσει σε δεύτερο ρόλο. 

Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνέβαλαν και οι προσδοκίες που άρχισαν να επικρατούν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να κατεβάσουν ταχύτητα στις επιτοκιακές αυξήσεις τους, καθώς το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται επικίνδυνα με ορατή πλέον την απειλή της ύφεσης. 

Σήμερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν ελεύθερη πτώση (του ελληνικού δεκαετούς υποχωρούσε έως και 20 μονάδες βάσης). Η ευρείας κλίμακας αυτή καθοδική αντίδραση έχει ευνοήσει και τα χρηματιστήρια, τα οποία στην Ευρώπη σημειώνουν ισχυρά κέρδη, με τη Wall Street να κινείται πιο συντηρητικά.

Η σημερινή κινητήριος δύναμη: Ρίσι Σούνακ   

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το σαράντα κύματα που πέρασαν οι αγορές όταν η παραιτηθείσα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ανακοίνωνε τον μίνι-προϋπολογισμό που περιελάμβανε φορολογικές περικοπές και αθρόο κρατικό δανεισμό.

Οι αγορές γι άλλη μια φορά στη διάρκεια του 2022 τραντάχθηκαν συθέμελα, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων οι οποίες ήδη είχαν μπει σε τροχιά ανόδου μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να ίπτανται σε υψηλά δεκαετίας και περισσότερο.

Η κλιμάκωση των αποδόσεων συμπαρέσυρε και τις μετοχές, με τα χρηματιστήρια να μπαίνουν εκ νέου σε έναν ατέρμονο καθοδικό κύκλο.

Ωστόσο, η χώρα που προκάλεσε τις αναταράξεις αυτές, η Βρετανία, είναι επίσης η χώρα που ευθύνεται για το σημερινό ράλι των ομολόγων και των μετοχών και η ώθηση αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον και πλέον ο επόμενο πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Ο Σούνακ είχε θέσει και την προηγούμενη φορά που υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Τζόνσον, εντέλει όμως έχασε τη μάχη της διαδοχής από την Λιζ Τρας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας έθεσε εκ νέου τον εαυτό του υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας του, όμως αυτή τη φορά τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Μετά το φιάσκο της Τρας, στις τάξεις των Συντηρητικών προκρίνουν τον Σούνακ ως εκείνο που μπορεί να βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Βρετανίας. Αυτό φαίνεται ότι το συνειδητοποίησε και η μοναδική αντίπαλός του, η Πένυ Μόρντοντ, η οποία αποσύρθηκε από την κούρσα, αδυνατώντας να αποσπάσει στήριξη από επαρκή αριθμό βουλευτών, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είχε ξεκαθαρίσει από το πρωί ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Ο Σούνακ έχει την πλήρη στήριξή μου», δήλωσε η Μόρντοντ αφήνοντας πλέον τον Σούνακ να διεκδικεί μόνος την πρωθυπουργία. Λίγα λεπτά μετά την απόσυρση της Μόρντοντ, ο Σούνακ αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών, που σημαίνει ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να αναλάβει και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Βουτιά των αποδόσεων

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ, προκρίνεται και λόγω της πρότερης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών. Κι από τη στιγμή που οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας μοιάζουν ευοίωνες, είναι φυσικό επακόλουθο οι επενδυτές να στραφούν στα βρετανικά κρατικά ομόλογα και όχι μόνο.

Η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς κρατικού gilt με τη βουτιά 25 μονάδων βάσεως έχει υποχωρήσει υπό του 4%, στο 3,80% ενώ άγγιξε ακόμη και το 3,75%.

Παρόμοια η αποκλιμάκωση της απόδοσης του βραχυπρόθεσμου διετούς τίτλου, έχοντας βυθιστεί στο 3,43% από 3,69%, ενώ έχει κάνει πέρασμα και από το 3,37% (παρεμπιπτόντως και η εικόνα της βρετανικής στερλίνας ήταν θετική καθώς ενισχυόταν έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της).

Σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού έχει παρόμοια αντίδραση με αυτή των βρετανικών τίτλων, υποχωρώντας κατά 18 μονάδες βάσης, στο 4,84. Με την αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού bund να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,35%, το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων έχει κλείσει στις 249 μονάδες.

Υπό του 3% επέστρεψε η απόδοση της γαλλικής δεκαετίας μετά το υψηλό σχεδόν 11ετίας την Παρασκευή (2,87%), ενώ κατά 12 μονάδες βάσης αποκλιμακώνεται η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους.

Ψηλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, χαμηλά η Wall Street

Αισθητά κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα των σημερινών εξελίξεων (του Λονδίνου) κινείται συντηρητικά με άνοδο 0,74%. Νωρίτερα είχε αγγίξει το 1%, ενώ το +1,20% άγγιξε ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης FTSE 250, ο δείκτης που περιλαμβάνει ως επί το πλείστον τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός Βρετανίας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,25% έχοντας με οριακές απώλειες από τους βασικότερους κλάδους του μόνο αυτόν των πρώτων υλών και της τεχνολογίας.

Πλησίον του +1,30% περιηγείται το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υψηλότερα στο +1,50% διαπραγματεύεται αυτό του Παρισιού, στο +1,90% το Μιλάνο.

Αντιθέτως τη σημερινή ευφορία των επενδυτών δεν συμμερίζονται οι ομόλογοί τους στη Wall Street, καθώς οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναζητούν κατεύθυνση. Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,56%, ο S&P 500 κερδίζει 0,23%, με τον Nasdaq να διαγράφει περί του 0,60%.

Για το αμερικανικό χρηματιστήριο η εβδομάδα που διανύουμε είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς «κατεβαίνουν στον στίβο» των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων οι «μεγάλες κυρίες»: Amazon, Apple, Meta, Microsoft δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους για το γ΄ τρίμηνο, ενώ επίσης αναμένονται ανακοινώσεις από Visa, Mastercard, Chevron, Exxon Mobil μεταξύ άλλων.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρίσι Σούνακ μοναδικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Βρετανία: Πάρτι στα ομόλογα – Οι προσδοκίες για
τον Σούνακ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News