Κόσμος Δευτέρα 24/10/2022, 16:05
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να αναδειχθεί ο Ρίσι Σούνακ, αφότου η μοναδική αντίπαλός του, η Πένυ Μόρντοντ, αποσύρθηκε από την κούρσα, αδυνατώντας να αποσπάσει στήριξη από επαρκή αριθμό βουλευτών. «Ο Σούνακ έχει την πλήρη στήριξή μου», δήλωσε η Μόρντοντ αφήνοντας πλέον τον Σούνακ να διεκδικεί μόνος την πρωθυπουργία. Λίγα λεπτά μετά την απόσυρση της Μόρντοντ, ο Σουνακ αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών, που σημαίνει ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να αναλάβει και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε το μεγάλο βήμα προς τον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου χθες το βράδυ, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα αλλά και αφότου κέρδισε την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σε μια σύντομη δήλωσή του στο Twitter αργά την Κυριακή, λίγο αφότου ο Τζόνσον είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος προκειμένου να μην διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα, ο Σούνακ υποσχέθηκε να ηγηθεί με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» εάν κερδίσει τη μάχη για την Downing Street.

Η απόσυρση του Τζόνσον, λίγες μέρες αφότου διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να ξεκινήσει την πολιτική του εκστρατεία, αφήνει τον Σούνακ να αντιμετωπίσει την αρχηγό της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μόρντοντ σε αυτή την κούρσα για δύο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σούνακ ήταν υπουργός Οικονομικών, με την παραίτησή του τον περασμένο Ιούλιο, να οδηγεί τελικά στην πτώση του Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σούνακ έχει τη στήριξη τουλάχιστον 123 βουλευτών, σε σύγκριση με τους 51 υποστηρικτές του Τζόνσον και τους μόλις 23 για την Μόρντοντ.

Το θέμα τώρα είναι πόσοι από το στρατόπεδο του Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών του Brexit, θα στηρίξουν την Μόρντοντ. Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο Σούνακ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε τρία χρόνια.

Αλλά όποιος νικήσει θα έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της ενότητας σε ένα κόμμα που έχει περάσει μήνες αναταραχών και επιζήμιες εσωτερικές διαμάχες.

Οι Συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει αρκετά πίσω από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, καθώς η κρίση ακρίβειας και ο υψηλός πληθωρισμός επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πάρτι στα ομόλογα – Οι προσδοκίες για τον Σούνακ

Βρετανία: Η βαριά οικονομική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News