Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 12:59
ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Πάρτι στα ομόλογα – Οι προσδοκίες για τον Σούνακ

Βρετανία: Πάρτι στα ομόλογα – Οι προσδοκίες για τον Σούνακ

Ευρείας κλίμακας υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η δυνητική έλευση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, στη Ντάουνιγκ Στριτ, έχει στρέψει τους επενδυτές στα βρετανικά gilt.

Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου αποκλιμακώνεται κατά 17 μονάδες βάσης και έχει υποχωρήσει εκ νέου χαμηλότερα του 4%, διαμορφούμενη στο 3,92%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου διετούς τίτλου, κατά 20 μονάδες βάσης, πέφτοντας από το 3,69% στο 3,49%, έχοντας φθάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας έως το 3,43%.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για διαδοχή της παραιτηθείσας Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να είναι ο Ρίσι Σούνακ ο επόμενος πρωθυπουργός, ήταν εκείνος άλλωστε που έχασε τη μάχη από τη Λιζ Τρας στην αντικατατάση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι επενδυτές σήμερα έχουν στραφεί στα βρετανικά gilt, καθώς η έλευση του Σούνακ θεωρείται ως η ενδεδειγμένη λύση επί του παρόντος, έχοντας τις περγαμηνές ως υπουργός Οικονομικών και τη συνετή οικονομική πολιτική που ακολούθησε.

«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές πολιτικές του. Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, η νομισματική σύσφιγξη που απαιτείται από την Τράπεζα της Αγγλίας επίσης περιορίζεται», αναφέρει ο Pooja Kumra, αναλυτής της Dominion Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σούνακ είχε προειδοποιήσει κατά την πρώτη του καμπάνια για την ηγεσία του κόμματος –όπου ηττήθηκε από την Λιζ Τρας- ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης θα έσπρωχναν τη Βρετανία στο χείλος της κατάρρευσης.

Αυτό εξηγεί μέρος της θετικής αντίδρασης της αγοράς, αν και όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη των πολιτικών που θα ακολουθούσε ως πρωθυπουργός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρίσι Σούνακ: Ένα βήμα από την Downing Street

Βρετανία: Εκτός της κούρσας για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Η βαριά οικονομική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News