Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Σταθερές οι ευρωπαϊκές αγορές – Στα ύψη οι αποδόσεις των γερμανικών

Αγορές: Σταθερές οι ευρωπαϊκές αγορές – Στα ύψη οι αποδόσεις των γερμανικών

Mε θετικό τόνο δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές το προδιαγεγραμμένο τέλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, που καταποντίστηκε από το ίδιο το οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο προκάλεσε χάος τόσο στις βρετανικές όσο και στις υπόλοιπες χρηματοοικονομικές αγορές για την ασάφεια και την έλλειψη δημοσιονομικής σύνεσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, αφού ενδοσυνεδριακά φλέρταρε μεταξύ κερδών και απωλειών, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στο Λονδίνο. Αφού διορίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, η Λιζ Τρας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες ασφυκτικές πιέσεις πρώτα να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών της και στενό συνεργάτη της Κουάσι Κουάρτενγκ και εν συνεχεία να εγκαταλείψει το οικονομικό της πρόγραμμα για την ασάφειά του ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης των φορολογικών μειώσεων, που βύθισαν τη στερλίνα και τις αγορές κρατικών ομολόγων, με παρέμβαση της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Παρ΄όλα αυτά, η στερλίνα συνέχισε ανοδικά, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το 1,13 έναντι του δολαρίου και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,3%. Από τα υπόλοιπα ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,2%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,7%.

Οι περισσότεροι από τους κλάδους του STOXX 600 κινήθηκαν ανοδικά, με την τεχνολογία να ενισχύεται 2%, ενώ στον αντίποδα μεγάλος χαμένος ήταν οι τηλεπικοινωνίες με πτώση 2,5%. Ανησυχίες προκάλεσαν τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου για το μήνα Σεπτέμβριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επικρατούσε αρκετή νευρικότητα, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με πιέσεις από την αγορά κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις συνέχισαν να κινούνται ανοδικά.

Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία εκτινάχθηκε στο 4,18%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, παρασύροντας σε άνοδο και τις αποδόσεις στον «πυρήνα» του ευρώ, με την προσοχή των επενδυτών να επιστρέφει στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις τζάμπο στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου πυροδότησαν νέο γύρο ρευστοποιήσεων στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους.     

Η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στις 27 Οκτωβρίου, αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης και ταυτόχρονα να ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης, δηλ. να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της. «Οι νύξεις σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης και οι αναμενόμενες αλλαγές στους κανόνες για τα TLTRO είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των θέσεων των επενδυτών ως προς τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου του 2011, στο 2,45%, ενώ στη διετία εκτινάχθηκε στο 2,17%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Όσο για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, η αντίδρασή τους στις νέες πολιτικές εξελίξεις ήταν αθόρυβη, με την απόδοση του 10ετούς να περιορίζεται τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,83%, κατά πολύ χαμηλότερα από το υψηλό 14 ετών του 4,63% που άγγιξε στις αρχές του Οκτωβρίου. Αναλυτές αναφέρουν ότι ήδη η κίνηση της Λιζ Τρας να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών της και να αλλάξει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα είχε ηρεμήσει τις αγορές.

Ωστόσο, οι πιέσεις δεν έγιναν αισθητές στην ευρωπεριφέρεια, καθώς στην ιταλική αγορά η απόδοση στη 10ετία υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 4,7% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 231 μονάδες βάσης, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό των 266 που είχε φθάσει το Σεπτέμβριο.   
  
Στην ελληνική αγορά, παρατηρήθηκε απροθυμία για πράξεις με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 20 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 5,03% με το spread στις 269 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 4,24%. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Οι αντιδράσεις μετά από την παραίτηση της Λιζ Τρας 

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

 

 

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News