Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξέφυγαν οι βρετανικές αποδόσεις – Σε στάση αναμονής τα ιταλικά

Ομόλογα: Ξέφυγαν οι βρετανικές αποδόσεις – Σε στάση αναμονής τα ιταλικά

Με φόντο τη Βρετανία, που αποτελεί πλέον το νέο αποσταθεροποιητικό παράγοντα των αγορών και την ανάδειξη της ακροδεξιάς σε νικητή των χθεσινών εκλογών στην Ιταλία, οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν ξανά στα ύψη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δηλώνουν απόλυτα δεσμευμένες στη μάχη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα είναι το λεγόμενο ουδέτερο σημείο κορύφωσης. 

Στη Βρετανία, οι ομολογιακές αποδόσεις συνέχισαν την εκρηκτική κούρσα ανόδου, καταγράφοντας νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στη διετία, που έφθασε πλέον το 4,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

«Η σημερινή άνοδος δεν έχει να κάνει τόσο με τις εκλογές στην Ιταλία, παρά τη διεύρυνση του ιταλικού spread καθώς το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Οι ομολογιακές αποδόσεις της Ευρώπης συνεχίζουν τη διόρθωση με τη σημερινή άνοδο στη Βρετανία να εξακολουθεί να επηρεάζει και την Ευρωζώνη», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors. 

Οι νέες δηλώσιες της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι ο δρόμος των επιτοκιακών αυξήσεων συνεχίζεται δυναμικά, προειδοποιώντας μάλιστα, αναφερόμενη στην Ιταλία, ότι το νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων ΤΡΙ δεν ενδείκνυται όταν οι αυξήσεις των αποδόσεων οφείλονται σε λάθη πολιτικής των ίδων των χωρών. Γι΄αυτό, όπως είπε, θα ταίριαζε στην περίπτωση αυτή περισσότερο το πρόγραμμα ΟΜΤ που προυποθέτει την εισαγωγή μίας χώρας σε καθεστώς εποπτείας, σε μία ίσως έμμεση νύξη προς τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. 

Πάντως, ο δυνητικός κίνδυνος για μία σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες είναι περιορισμένος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» που βγήκε πρώτο στις εκλογές και θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός, προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας της να κρατήσει χαμηλό προφίλ λέγοντας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Κομισιόν.  

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφθασε στο 4,52%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό διευρύνθηκε 12 μονάδες βάσης στις 241. Οι αγορές θα παρακολουθήσουν την επιλογή του νέου υπουργού Οικονονικών και γενικώς περιμένουν τη σύνθεση της κυβέρνησης έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Δεν αναμένουμε μία άμεση προσπάθεια για μία μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση, όμως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βλέπουμε κινδύνους που θα μπορούσαν να φέρουν σε σύγκρουση την Ιταλία με τους στόχους της Ε.Ε.», αναφέρουν αναλυτές της Citi. Aπό τα πιο κρίσιμα θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επανεξέταση των όρων για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και η διαγραφή φόρων. 
 
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς έθφασε στο 4,69% με το spread στις 264 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε πολύ κοντά στο 4% κλείνοντας στο 3,98%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αρκετά αυξημένος στα 121 εκατ.ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 34 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 στο 2,13%, ενώ στο διετές κινήθηκε στο 2,03%. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News