Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «αιμορραγία» στις αγορές: Όλα γυρίζουν γύρω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό

Νέα «αιμορραγία» στις αγορές: Όλα γυρίζουν γύρω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό

Mε τις ισορροπίες πλέον στις αγορές να κινούνται στην «κόψη του ξυραφιού» και με το διεθνές ενεργητικό, από μετοχές και ομόλογα έως νομίσματα και εμπορεύματα, να δοκιμάζει τις αντοχές του, τα ομόλογα προκάλεσαν νέα «αιμορραγία» εν μέσω ερωτηματικών για το πού θα φθάσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στον ανεπτυγμένο κόσμο, μετά το σήμα για πιο επιθετική πολιτική που έδωσε αυτή την εβδομάδα η Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Την «χαριστική βολή» σήμερα έδωσαν πρώτα οι ανακοινώσεις για τις τεράστιες φορολογικές μειώσεις στη Βρετανία που ανεβάζουν στα 200 δισ.δολάρια το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης για το 2022 – εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική σταθερότητα – και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση το Σεπτέμβριο. 

Η απόδοση του βρετανικού διετούς ενισχύθηκε 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο έως σήμερα, παρασύροντας σε αυτό το ράλι και τις αποδόσεις του ευρώ. Στη γερμανική διετία, η απόδοση εκτοξεύθηκε άνω από το 2% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008, με άνοδο 15 μονάδων βάσης, ενώ στη 10ετία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στο 2,11%. Η απόδοση των διετών, που είναι και περισσότερα ευαίσθητα στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυξήθηκε 35 μονάδες βάσης στην εβδομάδα, που είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το Μάρτιο. 

Η άνοδος επιταχύνθηκε μετά από τηλεγράφημα του Reuters που ήθελε την ΕΚΤ να προσπαθεί να αλλάξει τους όρους των δανείων της στο πλαίσιο της διαδικασίας χρηματοδότησης TLTRO προκειμένου να μειώσει την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες. 

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στην Ιταλία, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, όπου αναμένεται να κερδίσει η ακροδεξιά συμμαχία. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε άλμα 14 μονάδωνβάσης, αγγίζοντας προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, στο 4,367% με το spread στις 230 μονάδες βάσης.

Έντονες οι πιέσεις και στην ελληνική αγορά παρότι οι αποδόσεις περιορίστηκαν ελαφρώς λίγο στο κλείσιμο εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 50 εκατ.ευρώ. Στη 10ετία η απόδοση ξέφυγε στο 4,62% για να κλείσει στο 4,55% με το spread στις 259 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε έως το 3,90% για να τερματίσει στο 3,84%. 

«Βαθύ κόκκινο» για τις μετοχές 

Στην Ευρώπη, τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών, με πτώση 6%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 σε πτώση 2,3%, που σε εβδομαδιαία βάση ανεβαίνουν στο 4,4% – στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Ιουνίου. Ο δείκτης υποχωρεί 20% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ απέχει 20% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. 

Οι βρετανικές μετοχές απώλεσαν 2% της αξίας τους, με την περαιτέρω πτώση να συγκρατείται από τη βουτιά 3% της στερλίνας, που δοκίμασε το χαμηλό του 1,0897. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε αντίστοιχα απώλειες 2%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020. 

Καθώς οι τιμές πετρελαίου βούλιαξαν 5% εν μέσω ανησυχιών για ύφεση και απότομη πτώση της ζήτησης, οι μετοχές των BP, TotalEnergies και Shell άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον STOXX 600, με απώλειες από 4,9% έως 7%. Η τιμή αργού υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είχε να επαναλάβει από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης εξόρυξης μετάλλων γνώρισε την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια πέντε μηνών μετά την ελεύθερη πτώση των τιμών μετάλλων. 

Όλοι οι κορυφαίοι κλάδοι παρέμειναν στο «κόκκινο». Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 3,6%, με τη μετοχή της Credit Suisse να βουλιάζει σε ναδίρ με απώλειες άνω του 12%.

Μπαίνει σε bear market o Dow;

Μέσα σε πολύ αρνητικό κλίμα ξεκίνησε τη συνεδρίαση και η Wall Street με το δείκτη Dow Jones να υποχωρεί περισσότερο από 20% από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό της 5ης Ιανουαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Εάν ο δείκτης κλείσει με πτώση μεγαλύτερη του 20% από το ιστορικό υψηλό του, τότε θα εισέλθει σε bear market. 

Ο βασιλιάς των νομισμάτων

Αδιαφιλονίκητος νικητής μέσα σε αυτό το περιβάλλον το δολάριο, με το δείκτη που παρακολουθεί την πορεία του έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη να εκτινάσσεται στις 112,82 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2002, σε νέο υψηλό 20ετίας.

Στον αντίποδα, το ευρώ υποχώρησε προς στιγμή στο 0,9726, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2002. Η πτώση του πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία του S&P Global για μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση το Σεπτέμβριο. 

Επίσης, η επόμενη ημέρα της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας βρήκε το γιεν ενισχυσμένο κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, παρουσιάζοντας μάλιστα και την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός. Ωστόσο, αναλυτές αμφιβάλουν για το εάν η σταθερότητα αυτή μπορεί να έχει διάρκεια, λαμβάνοντας υπόψη την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.  

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Σε bear market o Stoxx 600: Απαισιόδοξες BofA και Goldman

Ομόλογα: «Μαζεύουν» οι αποδόσεις μετά την ευρεία κλιμάκωσή τους  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News