Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 08:05
ΑΓΟΡΕΣ

Flash crash «χτύπησε» τη λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό

Flash crash «χτύπησε» τη λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό

Πτώση σχεδόν 5% σημείωσε η στερλίνα, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφότου ο νέος υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng δεσμεύθηκε να συνεχίσει με περισσότερες περικοπές φόρων, παρότι οι αγορές καταδικάζουν τις δημοσιονομικές πολιτικές του.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του νομίσματος σήμερα, σημειώθηκε εν μέσω ενός ξέφρενου sell off 20 λεπτών, με τους traders να μιλούν για flash crash. Η στερλίνα έπεσε μέχρι και στα 1,0350 δολάρια, καθώς οι επενδυτές τιμώρησαν τον υπουργό Οικονομικών για τις πολιτικές του που στοχεύουν επιθετικά στην ανάπτυξη.

Η πτώση ακολούθησε τη δημοσίευση του «Σχεδίου Ανάπτυξης» της κυβέρνησης, την Παρασκευή. Ο προϋπολογισμός περιέχει τις μεγαλύτερες περικοπές φόρων εδώ και μισό αιώνα. Εάν η πτώση της στερλίνας συνεχιστεί και διευρυνθεί σε άλλες βρετανικές επενδύσεις, υπάρχει κίνδυνος η μόλις λόγων ημερών κυβέρνηση να οδηγηθεί σε κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση απάντηση πολιτικής, σημειώνει το Bloomberg.

«Η κατάρρευση της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του δύναμη βρίσκεται υπό πολιορκία», δηλώνει η Jessica Amir, της Saxo Capital Markets. «Η λίρα απέχει ελάχιστα από την απόλυτη ισοτιμία (με το δολάριο) και η κατάσταση μόνο θα επιδεινωθεί από εδώ και πέρα».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News