Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 19:38
ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Προσπάθεια στήριξης των αγορών από κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

Βρετανία: Προσπάθεια στήριξης των αγορών από κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη λεκτικά προκειμένου να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, που όπως όλα δείχνουν οδεύει ολοταχώς προς το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, διαμήνυσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί τις αγορές πολύ στενά, από τη στιγμή που η κατάρρευση της στερλίνας έχει ανεβάσει σε ύψη πολλών δεκαετιών τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Σε εξισορροπιστική κίνηση προέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ, ο οποίος και πυροδότησε τις ακραίες διακυμάνσεις τόσο στην αγορά συναλλάγματος όσο και κρατικών ομολόγων με τις δηλώσεις του ότι θα προχωρήσει και σε νέες φορολογικές μειώσεις.

Αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών μετοχών στο Λονδίνο, ο Κουαρτένγκ εξέδωσε μία ανακοίνωση αναφέροντας ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια στις 23 Νοεμβρίου, μαζί με τις προβλέψεις της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό υπηρεσίας για την ανάπτυξη και το δανεισμό. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας καλοσώρισε τη δέσμευση του Κουαρτένγκ για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και τις προβλέψεις που θα παρουσιάσει από την παραπάνω ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία. 

«Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές πολύ στενά υπό το φως των ακραίων κινήσεων στο χρηματοοικονομικό ενεργητικό. Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε αλλαγές των επιτοκίων όσο και εάν χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψουμε στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στο πλαίσιο της εντολής μας», είπε ο Άντριου Μπέιλι. 

Ενώ αρχικά η στερλίνα είχε δοκιμάσει ιστορικό χαμηλό στο 1,0327 έναντι του δολαρίου στο άνοιγμα των αγορών στην Ασία, εν συνεχεία όταν άνοιξε η Ευρώπη μάζεψε τις απώλειές της κοντά στο 1,09 για να επιστρέψει όμως στο χαμηλό του 1,06 μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Σε ελεύθερη πτώση και οι τιμές των κρατικών ομολόγων, με την πενταετία να καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1991. Η απόδοση του διετούς έφθασε σήμερα κοντά στο 4,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008, έχοντας αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις.

Οι ομολογιακές αποδόσεις δεν φάνηκαν να αντιδρούν ιδιαίτερα στις παραπάνω παρεμβάσεις. Λίγο νωρίτερα, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είχε αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα για να στθεροποιήσει τις αγορές.  

Πώς κινήθηκε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ

Με φόντο τη Βρετανία, που αποτελεί πλέον το νέο αποσταθεροποιητικό παράγοντα των αγορών αλλά και την Ιταλία μετά την ανάδειξη της ακροδεξιάς σε νικητή των χθεσινών εκλογών, οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν ξανά στα ύψη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δηλώνουν απόλυτα δεσμευμένες στη μάχη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα είναι το λεγόμενο ουδέτερο σημείο κορύφωσης. 

«Η σημερινή άνοδος δεν έχει να κάνει τόσο με τις εκλογές στην Ιταλία, παρά τη διεύρυνση του ιταλικού spread καθώς το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Οι ομολογιακές αποδόσεις της Ευρώπης συνεχίζουν τη διόρθωση με τη σημερινή άνοδο στη Βρετανία να εξακολουθεί να επηρεάζει και την Ευρωζώνη», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors. 

Οι νέες δηλώσιες της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι ο δρόμος των επιτοκιακών αυξήσεων συνεχίζεται δυναμικά, προειδοποιώντας μάλιστα, αναφερόμενη στην Ιταλία, ότι το νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων ΤΡΙ δεν ενδείκνυται όταν οι αυξήσεις των αποδόσεων οφείλονται σε λάθη πολιτικής των ίδων των χωρών. Γι΄αυτό, όπως είπε, θα ταίριαζε στην περίπτωση αυτή περισσότερο το πρόγραμμα ΟΜΤ που προυποθέτει την εισαγωγή μίας χώρας σε καθεστώς εποπτείας, σε μία ίσως έμμεση νύξη προς τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. 

Πάντως, ο δυνητικός κίνδυνος για μία σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες είναι περιορισμένος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» που βγήκε πρώτο στις εκλογές και θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός, προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας της να κρατήσει χαμηλό προφίλ λέγοντας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Κομισιόν.  

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφθασε στο 4,52%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό διευρύνθηκε 12 μονάδες βάσης στις 241. Οι αγορές θα παρακολουθήσουν την επιλογή του νέου υπουργού Οικονονικών και γενικώς περιμένουν τη σύνθεση της κυβέρνησης έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς έθφασε στο 4,69% με το spread στις 264 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε πολύ κοντά στο 4% κλείνοντας στο 3,98%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αρκετά αυξημένος στα 121 εκατ.ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 34 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 στο 2,13%, ενώ στο διετές κινήθηκε στο 2,03%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News