Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

To επόμενο σοκ των αγορών: μία τεράστια προσφορά από ομόλογα

To επόμενο σοκ των αγορών: μία τεράστια προσφορά από ομόλογα

Οι κεντρικές τράπεζες, η πιο αξιόπιστη ομάδα αγοραστών ομολόγων, αναμένεται να μειώσουν τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος κατά 2 τρισ.δολάρια στις τέσσερις κορυφαίες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, γεγονός που προοιωνίζεται σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων. 

Για χρόνια, αλλά κυρίως όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού το Μάρτιο του 2020, οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν τις κρατικές δαπάνες, απορροφώντας μία σημαντική αναλογία του χρέους και εμποδίζοντας την άνοδο των αποδόσεων. Ομως, εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν τώρα να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης, όπως έδειξαν στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, τόσε ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης, ειδικά στην Ευρώπη, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί.  

Η JPMorgan εκτιμά ότι η ζήτηση για ομόλογα σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και Ευρωζώνη από τις κεντρικές τράπεζες θα μειωθεί κατά 2 τρισ.δολάρια το 2022 μετά από την φετινή μείωση των 1,7 τρισ.δολαρίων. Η ίδια προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών, γερμανικών και βρετανικών 10ετών θα αυξηθούν κατά 75, 45 και 55 μονάδες βάσης αντίστοιχα έως τα τέλη του 2022. 

Παγκοσμίως, η JPMorgan προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν με την απόσυρση των μέτρων στήριξης σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 3 τρισ.δολάρια, νούμερο που μεταφράζεται σε μία μέση αύξηση των αποδόσεων της τάξης των 20 έως 25 μονάδων βάσης. 

Παρότι, η άρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες θα γίνει σταδιακά, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Η ING εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα χρειαστεί να απορροφήσουν βρετανικά κρατικά ομόλογα αξίας 110 δισ.στερλινών το 2022 έναντι 14 δισ.στερλινών φέτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγορές ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας αποτιμώνται φέτος στα 170 δισ.στερλίνες. Πολύ περισσότερο η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να σταματήσει τις επανεπενδύσεις ομολόγων όταν τα επιτόκια φθάσουν το 0,5%, επίπεδο που πιθανόν να φθάσουν στα μέσα του 2022. Οταν τα επιτόκια αγγίξουν το 1%, τότε ενδεχομένως να πωλήσει τα ομόλογα που διακρατεί. 

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετών θα διπλασιαστούν στο 0,75% έως τα τέλη του 2022. 

Στην Ευρωζώνη, τα spreads ενδεχομένως να αυξηθούν κατά 20 έως 30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Ραλφ Πρέσερ, αναλυτή της BofA. 

H Unicredit υπολογίζει τις καθαρές εκδόσεις χρέους στην Ευρωζώνη στα 120 δισ.ευρώ το 2022. Συμπεριλαμβανομένων δε των ομολόγων της Ε.Ε., η συνολική προσφορά αναμένεται να φθάσει στα 157 δισ.ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με την PNP Paribas. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters       

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News