Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο «πατέρας» του στόχου για τον πληθωρισμό λέει ότι είναι τραγικό λάθος να εγκαταλειφθεί

Βρετανία: Ο «πατέρας» του στόχου για τον πληθωρισμό λέει ότι είναι τραγικό λάθος να εγκαταλειφθεί

O πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Νόρμαν Λαμόντ, που εισήγαγε τον πρώτο στόχο για τον πληθωρισμό στη Βρετανία το 1992, είπε ότι θα ήταν λάθος να απαλειφθεί το μέτρο στο όνομα του στόχου για την προσφορά χρήματος, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προτάσεις της Λιζ Τρας, που είναι φαβορί για να διαδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η Τρας, υπουργός Εξωτερικών, έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα επανεξετάσει το στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, εάν αναλάβει την πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα, κατηγορώντας τις αυξανόμενες τιμές στη Βρετανία για τη νομισματική πολιτική της χώρας. Τον προηγούμενο μήνα, είχε δηλώσει ότι η χώρα δεν ήταν αρκετά σφιχτή στη προσφορά χρήματος.  

«Θα ήταν τραγικό λάθος να απορρίψουμε το στόχο για τον πληθωρισμό και να τον υποκαταστήσουμε με την προσφορά χρήματος», είπε ο Λαμόντ, σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε επί Μάργκαρετ Θάτσερ όταν είχε την εξουσία τη δεκαετία του 1980 και την εγκατέλεψε επειδή δεν λειτούργησε. 

Τα σχόλια του Λαμόντ προσφέρουν στήριγμα στο επιχείρημα του αντιπάλου της Τρας, του Ρίσι Σούνακ, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ότι κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να ανταποκριθεί στο στόχο του πληθωρισμού από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα έγινε ανεξάρτηση από τον υπουργό Οικονομικών των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, το 1997. 

Ο Σούνακ ανέφερε από την πλευρά του ότι ορισμένες προτάσεις της Τας τον ανησυχούν. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι είναι λογικό να επανεξεταστεί ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, ειδικά εφόσον ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. 

Αυξανόμενες Τιμές

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αποδέχεται την κριτική ότι έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού

Πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Η Τρας υποστηρίζει ότι οι καιροί αλλάζουν. «Η εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας δόθηκε το 1997 από τον Γκόρντον Μπράουν υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες. Υποστηρίζω απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, όμως η εντολή της δεν μπορεί να είναι η ίδια σήμερα όπως ήταν πριν από 25 χρόνια», ανέφερε.  

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Θάτσερ έθεσε στόχους για την προσφορά χρήματος για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η προσέγγιση εγκαταλείφθηκε επειδή οι επιμέρους παράγοντες ήταν υπερβολικά μεταβλητοί, αναφέρει ο Λαμόντ, που είχε επιτελέσει υπουργός Οικονομικών επί Θάτσερ. Ο Λαμόντ έθεσε αρχικά το στόχο για τον πληθωρισμό μεταξύ 1% και 4% και κράτησε την αναφορά για την προσφορά χρήματος ως ένα μέτρο που θα πρέπει απλά να παρακολουθείται χωρίς να αποτελεί συγκεκριμένο στόχο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News