Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδόσεις του ευρώ μετά την παρέμβαση της ΒοΕ

Από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδόσεις του ευρώ μετά την παρέμβαση της ΒοΕ

Σε μεγάλη αποκλιμάκωση γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την κίνηση των βρετανικών, μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας με αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων προκειμένου να σταματήσει την ελεύθερη πτώση των τιμών. 

Αμέσως η κίνηση αυτή αποσυμφόρησε τη βρετανική αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 30ετούς να γνωρίζει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, υποχωρώντας στο 4% από το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, πάνω από το 5%, που είχε εκτιναχθεί στην αρχή της συνεδρίασης. 

Η εξέλιξη αυτή έδωσε μία μεγάλη ανάσα και στις αποδόσεις του ευρώ, που είχαν ξανά εκτιναχθεί αρχικά σε υψηλά πολλών ετών μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής που κατέστησαν αναγκαίες περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουν επιτοκιακές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. 

Τη μικρότερη μείωση ωστόσο σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που ενδοσυνεδριακά ξέφυγαν πάνω από το “κόκκινο επίπεδο” του 5% εν μέσω αυξημένου όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασαν τα 148 εκατ.ευρώ. Η απόδοση της 10ετίας έκλεισε στο 4,90% με το spread ωστόσο αρκετά αυξημένο στις 276 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού έκλεισε στο 4,12%. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης, στο 4,6%, αφού όμως αρχικά έφθασε στο 4,92%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013, με το spread στις 243 μβ. 

Οι επενδυτές εστιάζουν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας μετά τη νίκη της κεντρο-δεξιάς συμμαχίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και στο μεγάλο χρέος της σε μία περίοδο που αυξάνονται τα επιτόκια και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. «Έχουμε βάλει ως όριο τις 250 μονάδες για το spread των ιταλικών και γερμανικών 10ετών, όμως με τους κινδύνους να είναι πολύ αυξημένοι, το σημερινό περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τα ομόλογα της περιφέρειας», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. O ίδιος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής οι ιταλικές εκλογές δεν έχουν επηρεάσει την αγορά, καθώς το βασικό σημείο ανησυχίας είναι οι τιμές φυσικού αερίου και οι επιτοκιακές αυξήσεις. 

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης στο 2,15%, αφού αρχικά είχε αγγίξει υψηλό 11ετίας στο 2,35%. Στη διετία, το κόστος δανεισμού γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο, αποκλιμακούμενη 16,5 μβ στο 1,85%.

Αναλυτές ωστόσο εφιστούν την προσοχή ότι η παρέμβαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας απλά το μόνο που κάνει είναι να “αγοράζει χρόνο”. Η ING εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει για περισσότερο διάστημα από αυτό που ανακοίνωσε σήμερα τις αγορές τίτλων και αυτό θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μαζεύουν τις απώλειες οι μετοχές

ΕΚΤ: Πιθανή η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News