Κόσμος Πέμπτη 7/07/2022, 14:34
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Τζόνσον: Οι 5 λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο

Παραιτήθηκε ο Τζόνσον: Οι 5 λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο

Την παραίτησή του από τη θέση του ως προέδρου των Συντηρητικών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμά έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Έπειτα από το μπαράζ των παραιτήσεων τουλάχιστον 50 υπουργών και κυβερνητικών στελεχών μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, ο Τζόνσον έλαβε την απόφαση, δηλώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί νέος πρωθυπουργός.

Στο διάγγελμά του, ο ίδιος παραδέχθηκε πως είναι ξεκάθαρη η επιθυμία του κόμματος των Συντηρητικών για έναν νέο επικεφαλής, εξ ου και η διαδικασία για την επιλογή του αντικαταστάτη του ξεκινά αμέσως. Ο ίδιος σημείωσε πως το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα δοθεί στη δημοσιότητα την αμέσως επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι την ανεύρεση του νέου πρωθυπουργού θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ο Τζόνσον δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο λόγος για τον οποίο πάλεψα τόσο σκληρά είναι επειδή αισθάνθηκα ότι είναι καθήκον μου», ενώ μάλιστα τόνισε πως λυπάται που η θητεία του δεν ήταν αρκετά επιτυχημένη, ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός. «Λυπάμαι που παραιτούμαι από την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», τόνισε ο ίδιος αναγνωρίζοντας όμως ότι πολλοί θα ανακουφιστούν από την παραίτησή του. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Στην εξαιρετικά περιπετειώδη θητεία του Τζόνσον, πέντε είναι τα περιστατικά που ξεχωρίζουν και κατά πάσα πιθανότητα οδήγησαν στην παραίτησή του:

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Ο Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε θέση ευθύνης στην κοινοβουλευτική του ομάδα, παρότι φέρεται να γνώριζε ότι έχει ιστορικό επανειλημμένων σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ιδίως σε άνδρες και όταν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Partygate

Ο Τζόνσον, όπως και αρκετοί ακόμη βουλευτές των συντηρητικών, δέχθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα με την επέλαση του κορωνοϊού. Το πρόστιμο εναντίον του Τζόνσον αφορούσε συγκεκριμένα στο πάρτυ γενεθλίων του τον Ιούνιο του 2020. Συνολικά επιβλήθηκαν 126 πρόστιμα σε 83 άτομα της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κρίση στο κόστος ζωής και η αύξηση της φορολογίας

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναρριχήθηκε στο 9,1%. Παρότι βέβαια, πολλοί παράγοντες δεν βρίσκονταν στον έλεγχο του Τζόνσον, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η αύξηση θα καλύψει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής και της κοινωνικής φροντίδας και ότι τα μέτρα στήριξης που επιβάλλονται αυτή την εβδομάδα θα αντισταθμίσουν την αύξηση.

Το σκάνδαλο Πάτερσον

Τον Οκτώβριο του 2021, μία επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων πρότεινε αναστολή των καθηκόντων του βουλευτή Όουεν Πάτερσον για 30 ημέρες, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους κανόνες του lobbying, προσπαθώντας να επωφεληθεί από εταιρείες που τον πλήρωναν. Ο Τζόνσον από την πλευρά του, ως επικεφαλής των Συντηρητικών, προσπάθησε να τον προστατεύσει και πρότεινε την άρση των κυρώσεων της επιτροπής.

Έλλειψη συγκέντρωσης και ιδεών

Ο Τζόνσον κέρδισε την συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων προωθώντας μία συγκεκριμένη στρατηγική, την καθοδήγηση της χώρας προς μία ομαλή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποστολή αυτή όμως δεν εκτελέσθηκε με ξεκάθαρο τρόπο, αφού υπήρξε έλλειψη συγκέντρωσης και ιδεών στην Ντάουνινγκ Στριτ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζόνσον αποχωρεί, οι αγορές γιορτάζουν

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

Βρετανία: «Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News