Κόσμος Πέμπτη 20/10/2022, 15:37
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος η Λιζ Τρας, σύμφωνα με δηλώσεις που παραχώρησε προ ολίγου έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Η ίδια ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της εντός μίας εβδομάδας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Η κορύφωση

Έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες θητείας της ως πρωθυπουργού, δύο αποχωρήσεις κορυφαίων υπουργών και την σχεδόν πλήρη ανατροπή του οικονομικού της προγράμματος, η Τρας δέχθηκε έντονες πιέσεις να παραιτηθεί.

Η ένταση κορυφώθηκε χθες το βράδυ, όταν η Τρας βρέθηκε ενώπιον έντονων αντιδράσεων στην πρώτη της Ώρα του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο από τότε που ανέτρεψε το οικονομικό της σχέδιο. Ειδικότερα, βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν επανειλημμένως να παραιτηθεί, ενώ δεν έλειψαν και κραυγές χλευασμού από την αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η δεύτερη αποχώρηση κορυφαίου υπουργού, της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, χθες το βράδυ αύξησε την πίεση στην Τρας, ενώ η κατάσταση κατέστη οριακή κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας σχετικά με νομοσχέδιο για την εξόρυξη αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε αποπεμφθεί ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ.

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας-1

φωτ. Reuters

Το σχέδιο που κατέρρευσε και ο πανικός στις αγορές

Το οικονομικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή της η νέα πρωθυπουργός περιελάμβανε την κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 45% στα υψηλότερα εισοδήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Τρας εμφανιζόταν ανένδοτη, αλλά οι ισχυρές πιέσεις και η αναστάτωση που έφερε στις βρετανικές αγορές το σχέδιο την υποχρέωσαν να ανακαλέσει τα περισσότερα οικονομικά μέτρα.

Στα σκαμπανεβάσματα, τις μεταβολές που μετέδιδε ο βρετανικός Τύπος και την έλλειψη εμπιστοσύνης που ακολούθησε την ανακοίνωση του «μίνι – προϋπολογισμού», η λίρα αντιδρούσε με μεγάλες διακυμάνσεις, όπως επίσης και τα ομόλογα της βρετανικής κυβέρνησης. Ενδεικτικά, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές τράπηκαν μαζικά σε φυγή από τις αγορές, στέλνοντας τις αποδόσεις προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που είχε καταγραφεί τουλάχιστον από το 1957.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Αγγλίας υποχρεώθηκε να παρέμβει στην αγορά αναστέλλοντας την έναρξη των πωλήσεων κρατικών ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και εκκίνησε ένα προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μακρινής λήξης. Το πρόγραμμα αυτό έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Ανοδικά η λίρα και τα ομόλογα

Η λίρα και τα βρετανικά ομόλογα μετρίασαν κάπως τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, έπειτα από την ανακοίνωση της παραίτησης της Τρας. 

Η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,3%, στα 1,1252 δολάρια, αφότου προηγουμένως σημείωνε άνοδο έως και 0,8%. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες, στο 3,84%. 

Η παραίτηση της Λιζ Τρας μπορεί να επιδράσει καθησυχαστικά για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν κάποια σαφήνεια ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιζ Τρας: Ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της στην οικονομία

Τραγική αποτυχία τα Trussonomics

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News