Κόσμος Τετάρτη 19/10/2022, 19:31
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Συνεδριάζει για τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Έπειτα από αίτημα δυτικών χωρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο συζήτησης τα ιρανικά drones στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Συνεδριάζει για τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

Κατόπιν αιτήματος δυτικών κρατών μελών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο συζήτησης τα ιρανικά drones στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσαν να γίνει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Δεν αναμένεται καμία απόφαση μετά τη συνεδρίαση.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, δήλωσε πως η ΕΕ έχει συλλέξει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία, εναντίον της Ουκρανίας, τονίζοντας πως το ευρωπαϊκό μπλοκ προετοιμάζει κυρώσεις και «μια ξεκάθαρη, ταχεία και σταθερή ευρωπαϊκή απάντηση».

Ένας κατάλογος κυρώσεων έχει υποβληθεί στα κράτη μέλη και η απόφαση αναμένεται «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», δήλωσε διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταστρέψει 223 ιρανικά drones από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στην Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι «η προμήθεια από το Ιράν στη Ρωσία αυτού του συγκεκριμένου τύπου (drones) συνιστά παραβίαση του ψηφίσματος 2231 (του 2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί.

Η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News