Κόσμος Τετάρτη 19/10/2022, 20:41
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-Γαλλία: Αναβάλλονται οι συναντήσεις τους – Ρωγμές στην ενέργεια και στην άμυνα

Γερμανία-Γαλλία: Αναβάλλονται οι συναντήσεις τους – Ρωγμές στην ενέργεια και στην άμυνα

Ανέβαλαν για τον Ιανουάριο την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντησή τους οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, αφότου πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα πολιτικής και άμυνας. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για ενότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως αυτή η ενότητα δοκιμάζεται τώρα από την ενεργειακή κρίση. 

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε μία σειρά μονομερών αποφάσεων της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου ύψους 200 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς το Βερολίνο δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων το Παρίσι. 

Επίσης, το Παρίσι είναι αντίθετο με την πρωτοβουλία που προωθεί ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τη Μαδρίτη για την κατασκευή του νέου αγωγού MidCat μέσω των Πυρηναίων. 

Ερωτηματικά διατυπώνει το Παρίσι και ως προς τη Γερμανική πρωτοβουλία για προμήθεια συστημάτων αεράμυνας από τις ΗΠΑ, αντί να επιλέξει πηγές από την ίδια την Ευρώπη. 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναβάλουν τη συνάντηση λόγω μίας σειράς ζητημάτων και διμερών συζητήσεων που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωσε Γάλλου αξιωματούχου που είπε ότι οι δύο πλευρές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων ενέργεια και άμυνα. 

Και οι δύο αξιωματούχοι υποβάθμισαν την όποια φημολογία για ρήξη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, όπως άλλωστε έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, που έκανε λόγο για ολιγωρία στην υλοποίηση της ατζέντας κάποιων υπουργείων και ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικές δυσκολίες. 

Γάλλοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι το να επικρίνουν δημοσίως τη Γερμανία είναι αντιπαραγωγικό και δεν βοηθά τον Μακρόν που προωθεί μία υπέρ της Ευρώπης γραμμή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν δημοσίως ότι η Γερμανία λαμβάνει αποφάσεις που ενίοτε είναι σε βάρος των γαλλικών συμφερόντων. 
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News