Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 12:51
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Αναστάτωση στην αγορά ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις BoE: Ολοταχώς προς ύφεση η Βρετανία

Αναστάτωση στην αγορά ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις BoE: Ολοταχώς προς ύφεση η Βρετανία

Άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, αφότου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) έδωσε διορία τριών ημερών σε συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτές να διορθώσουν τα προβλήματά ρευστότητας προτού αποσύρει τη στήριξη.

Τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονταν όσο μιλούσε ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, σημείωσαν άνοδο σε πολυετή υψηλά, επιβαρύνοντας με τη σειρά τους και την αγορά της ευρωζώνης. Τα αγγλικά ομόλογα άνοιξαν υπό πίεση, αλλά με το backstop της κεντρικής τράπεζας να παραμένει σε ισχύ, οι απώλειες ήταν πιο συγκρατημένες από ό,τι σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Η απόδοση του 2ετους γερμανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,832%, ενώ του 10ετούς ενισχυόταν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,336%. Η απόδοση έφτασε σε υψηλό 11 ετών πάνω από το 2,36% την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,69%.

Τι προηγήθηκε

Η BoE εισήγαγε πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων ως απάντηση στην αύξηση του κόστους δανεισμού μετά από ένα πακέτο φορολογικών περικοπών που παρουσίασε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα. Η Τράπεζα δήλωσε εξ αρχής ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι προσωρινό, ενώ ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, επανέλαβε χθες ότι θα λήξει αυτή την Παρασκευή (14 Οκτωβρίου), λέγοντας μάλιστα ότι εάν απαιτείται περαιτέρω αναδιάρθρωση στα Ταμεία θα πρέπει να γίνει μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία. 

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times η BoE εξετάζει την παράταση του προγράμματος. 

Ολοταχώς προς ύφεση

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν προ ολίγου από την στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο και φαίνεται πως οδεύει προς ύφεση. Ειδικότερα, τα στοιχεία κατέδειξαν αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος σε συνδυασμό με τα έργα συντήρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στη συρρίκνωση 0,3% έναντι του Ιουλίου. Επίσης, η έκθεση έδειξε και πως η εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα έχει αρχίσει να επηρεάζει τους καταναλωτές.

Το τοπίο τις επόμενες ημέρες

Με ελάχιστα οικονομικά δεδομένα να κινούν την αγορά, οι επενδυτές θα επικεντρώσουν αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και είναι πιθανό να παγιώσουν τις προσδοκίες για πιο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Τα τελικά στοιχεία πληθωρισμού αναμένονται την Πέμπτη και από τη Γερμανία. Πριν από αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να αναλύσουν τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αργότερα την Τετάρτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Πώς παρεμβαίνει εκ νέου στην αγορά ομολόγων

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για να ηρεμήσει η αγορά

Bloomberg: «Ναι» στην κυβίστηση της Τρας, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News