Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 10:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για να ηρεμήσει η αγορά

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για να ηρεμήσει η αγορά

Νέα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη Βρετανία θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Αγγλίας, ουσιαστικά ενισχύοντας την παρέμβαση στην αγορά ομολόγων που είχε κάνει πριν από δύο εβδομάδες.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη στην αγορά ομολόγων, ώστε να συγκρατήσει την απώλεια εμπιστοσύνης που προκλήθηκε μετά τον «μίνι – προϋπολογισμό» που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέστειλε την έναρξη των πωλήσεων κρατικών ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και την έναρξη προσωρινής αγοράς ομολόγων μακρινής λήξης.

Σήμερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα αγορών θα λήξει «με τάξη» στις 14 Οκτωβρίου. Μεταξύ των μέτρων και η αύξηση του μεγέθους των ημερήσιων αγορών, ώστε να διευρύνει το περιθώριο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Το μέγιστο μέγεθος των δημοπρασιών θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 και θα ορίζεται μέχρι και τα 10 δισ. στερλίνες.

«Μέχρι στιγμής, η Τράπεζα έχει διενεργήσει 8 ημερήσιες δημοπρασίες, προσφέροντας έως και 40 δισ. στερλίνες, και έχει πραγματοποιήσει περίπου 5 δισ. σε αγορές ομολόγων. Η Τράπεζα είναι προετοιμασμένη να εκμεταλλευτεί αυτό το αναξιοποίητο περιθώριο, ώστε να αυξήσει το μέγιστο μέγεθος των υπολειπόμενων πέντε δημοπρασιών πάνω από το τρέχον επίπεδο των 5 δισ. δολαρίων σε κάθε δημοπρασία», δήλωσε σχετικά η Τράπεζα.

Επίσης, η Τράπεζα θα ξεκινήσει μια προσωρινή διευκόλυνση διευρυμένων μηχανισμών επαναχρηματοδότησης (TECRF), η οποία θα προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας για τις επενδύσεις μέσω πράξεων ασφάλισης ρευστότητας. Και αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News