Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 21:25
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο σε περιβάλλον ύφεσης

BlackRock: Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο σε περιβάλλον ύφεσης

Τα κρατικά ομόλογα ίσως να μην προσφέρουν μεγάλη προστασία σε μία ύφεση, εάν ο αυξανόμενος πληθωρισμός πιέσει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική τους, εκτιμά η BlackRock Investment Institute. 

O κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο καθιστούν ολοένα και πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική τους στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τις τιμές καταναλωτή. 

Ο φόβος της ύφεσης παραδοσιακά απομακρύνει τους επενδυτές από το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές και κάποια εταιρικά ομόλογα και τους στρέφει στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Όμως, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται μάλλον απίθανο εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι κεντρικές τράπεζες αναγκαστούν να διατηρήσουν τη σημερινή αυστηρή νομισματική πολιτική τους για παρατεταμένη περίοδο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock Investment Institute. 

«Συνεπώς διατηρούμε τη θέση underweight για τα κρατικά ομόλογα και περιμένουμε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά», σημειώνει η BlackRock. 

H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, που ξεκίνησε το έτος στο 1,5%, ξεπέρασε το 4%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Και ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνήθως χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους για να στηρίξουν τις οικονομίες όταν αυτές παρουσιάζουν σημάδια συρρίκνωσης, η BlackRock σημειώνει ότι «η εποχή αυτή έχει περάσει» και αντιθέτως οι κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν ύφεση με τις πολιτικές τους. 

Η επενδυτική εταιρεία αναμένει ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν σε ανοδική πορεία στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις κάποια στιγμή, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να μειώσουν τον πληθωρισμό, που σημαίνει ότι θα πληγεί η ικανότητά τους να αρχίσουν τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Η BlackRock εκτιμά ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο συσχετισμός μεταξύ ομολόγων και μετοχών θα παραμείνει θετικός, που σημαίνει ότι τα ομόλογα δεν πρόκειται να προστατεύσουν τους επενδυτές από την πτώση των αποτιμήσεων των μετοχών. 
  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Οι αγορές θα πέσουν και άλλο – Θα πιάσουν «πάτο» το 2023

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα

Στις εναλλακτικές επενδύσεις στρέφεται το 80% των νέων επενδυτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News