Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 11:41
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Νηνεμία μετά την καταιγίδα – Άνοδος στα χρηματιστήρια υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Αγορές: Νηνεμία μετά την καταιγίδα – Άνοδος στα χρηματιστήρια υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Ηρεμία έχει επέλθει σήμερα στις αγορές μετά το διήμερο έντονων αναταράξεων που προηγήθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση που ολοκληρώνει όχι μόνο την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά και τον Σεπτέμβριο. Έναν μήνα ο οποίος ολοκληρώνει το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κι ένας μήνας ο οποίος όπως εξελίχθηκε ήταν οδυνηρός για τις αγορές.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Μετά το διήμερο έντονων αναταράξεων όπως προαναφέρθηκε και έντονης επίσης μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα κινείται ανοδικά. 

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο περί του 0,80% που καταγράφει έχει ανέβει στις 794,56 μονάδες και μοιάζει δύσκολο το στοίχημα να καταφέρει να εξέλθει από τον Σεπτέμβριο από τις 800 μονάδες. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στ0 1,2 εκατ. μετοχές. 

Κέρδη της τάξεως του 0,76% παρουσιάζει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο Mid Cap κινείται υψηλότερα κατά 0,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο 0,56%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Ελβαλχαλκόρ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ ενισχύονται κατά 2,27%, 2,24% και 2,15% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Jumbo αποδυναμώνεται κατά 2,36%, η ΕΥΔΑΠ η έτερη μετοχή με ισχνές απώλειες όμως.

Κέρδη και στην Ευρώπη 

Ανοδικά κινούνται και χρηματιστήρια στην Ευρώπη εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται 1,20%, με τους κυριότερους κλάδους του βρίσκονται σε θετικό έδαφος και αυτόν του πετρελαίου και φυσικού αερίου να ξεχωρίζει με άνοδο πλέον του 2%.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου με κέρδη της τάξεως του 1,50% προπορεύεται μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, ακολουθούν Φρανκφούρτη και Παρίσι τα οποία διαπραγματεύονται πέριξ του 1,20%, στο +0,95% το Λονδίνο. 

Τα ομόλογα

Αποκλιμακώνονται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετά τη χθεσινή ευρείας κλίμακας άνοδο που σημείωσαν. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά μόλις μία μονάδα βάσης και διαπραγματεύεται στο 4,84%. Με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να περιορίζεται κατά 9 μονάδες βάσης, στο 2,09%, το spread μεταξύ των δύο τίτλων έχει διευρυνθεί στις 275 μονάδες βάσης.

Αισθητή αποκλιμάκωση κατά 11 μονάδες βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις των αντίστοιχων κρατικών τίτλων χρέους της Ιταλίας και της Βρετανίας, διαμορφούμενες στο 4,53% και 4,02% αντίστοιχα. 

Το δολάριο

Χαμηλότερα κινείται σήμερα το αμερικανικό δολάριο μετά τις χθεσινές υψηλές πτήσεις  και το υψηλό δεκαετίας. Ο δείκτης που το μετρά έναντι έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί κατά 0,50% στο 111,71.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News