Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εναλλακτικές επενδύσεις στρέφεται το 80% των νέων επενδυτών

Στις εναλλακτικές επενδύσεις στρέφεται το 80% των νέων επενδυτών

Περίπου το 75% των εύπορων επενδυτών αξίας ηλικίας μεταξύ 21 και 42 ετών, σε σύγκριση με το 32% των επενδυτών άνω των 43 ετών, δεν αναμένουν «αποδόσεις άνω του μέσου όρου» αποκλειστικά από παραδοσιακές επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με μια μελέτη της Bank of America Private Bank που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η εταιρεία ρώτησε 1.052 εύπορους επενδυτές με τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 80% αυτών των νέων επενδυτών στρέφεται στις λεγόμενες εναλλακτικές επενδύσεις, οι οποίες δεν ανήκουν στις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι νεότεροι επενδυτές διαθέτουν τρεις φορές περισσότερα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και τα μισά σε μετοχές από άλλες γενιές.

Περισσότεροι σύμβουλοι χρησιμοποιούν εναλλακτικές επενδύσεις

Οι εναλλακτικές επενδύσεις συνήθως εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες: hedge funds, ιδιωτικά κεφάλαια, «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία» (όπως ακίνητα ή εμπορεύματα) και επενδύσεις γνωστές ως «δομημένα προϊόντα».

Εν μέσω διψήφιων απωλειών στις αγορές μετοχών και ομολόγων φέτος, σημειώθηκε άνοδος στους συμβούλους που στρέφονται σε εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς επιδιώκουν περαιτέρω διαφοροποίηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerulli Associates.

Οι κύριοι λόγοι για στροφή σε εναλλακτικές επενδύσεις ήταν η μείωση της έκθεσης στις δημόσιες αγορές, η αντιστάθμιση της αστάθειας και η μειωμένη έκθεση κινδύνου, είπαν οι ερωτηθέντες στην έρευνα Cerulli.

Ο Scott Bishop, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και εκτελεστικός διευθυντής λύσεων περιουσίας στην Avidian Wealth Solutions με έδρα το Χιούστον, είπε ότι ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν ένα μέρος των χαρτοφυλακίων τους για να εκπαιδεύσουν τα ενήλικα παιδιά τους σχετικά με τις επενδύσεις. Και αυτοί οι νεότεροι επενδυτές κοιτάζουν όλο και περισσότερο εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

«Νομίζω ότι όλοι ανησυχούν πολύ για το χρηματιστήριο και αν είναι στα 40 τους, πιθανότατα έχουν “καεί” μερικές φορές», είπε.

«Να ξέρεις τι κατέχεις και γιατί το κατέχεις»

Καθώς το ενδιαφέρον για εναλλακτικές επενδύσεις σταδιακά αυξάνεται, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους -καθώς και τα ίδια τα προϊόντα- πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ανακατανομή χαρτοφυλακίου.

«Πρώτα και κύρια, ξέρετε τι κατέχετε και γιατί το κατέχετε», είπε ο Ashton Lawrence, CFP και συνεργάτης της Goldfinch Wealth Management στο Greenville της Νότιας Καρολίνας.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία των εναλλακτικών επενδύσεων και είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αποδώσει ένα περιουσιακό στοιχείο υπό διαφορετικές συνθήκες αγοράς, είπε.

«Δεν είναι πραγματικά δίκαιο να συγκρίνουμε ένα σπορ αυτοκίνητο με ένα μίνι βαν και να αναρωτιόμαστε γιατί το μίνι βαν δεν συμβαδίζει», είπε ο Λόρενς. Φυσικά, εναλλακτικές επενδύσεις μπορεί να είναι το μίνι βαν ή το σπορ αυτοκίνητο σε αυτή την αναλογία, ανάλογα με το οικονομικό κλίμα.

Για τους πελάτες του, ο Lawrence χρησιμοποιεί εναλλακτικές μετοχές για να ενισχύσει τις αποδόσεις, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο, και από την πλευρά των ομολόγων, οι εναλλακτικές μπορεί να παρέχουν έναν «σταθεροποιητή» για το χαρτοφυλάκιο.

«Δεν χρειάζεται να έχω καλύτερη απόδοση στην ανοδική πορεία», είπε. «Αλλά όταν αυτή η αγορά υποχωρεί, δεν θέλω να υποστώ όλο το εύρος των απωλειών».

Για επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας, οι εναλλακτικές κατανομές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, τους στόχους και το εύρος κινδύνου. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη κατανομή μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τους επενδυτές να κινηθούν μόνοι τους, χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News