Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 13:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παραμένει σε ήπια πτώση διατηρεί τις 820 μονάδες

Χρηματιστήριο: Παραμένει σε ήπια πτώση διατηρεί τις 820 μονάδες

Σε ήπια πτώση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μην παρουσιάζοντας κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με νωρίτερα, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεγαλύτερου εύρους απώλειες. Αν και η σημερινή τάση είχε διαμορφωθεί από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, ήρθαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, η οποία παρέμεινε σε συρρίκνωση για έκτο διαδοχικό μήνα, να επιβαρύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Περί τις 13:50, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί του 0,26%, μια πτώση που τον έχει φέρει ελάχιστα υψηλότερα των 820 μονάδων, στις 820,98  μονάδες. Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 18,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 4,6 εκατ. μετοχές. 
Απώλειες της τάξεως του 0,40% καταγράφει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ενώ κατά 0,34% κινείται χαμηλότερα αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Στο -0,50% βρίσκεται ο δείκτης των τραπεζών, με τους δείκτης των πρώτων υλών και της υγείας να είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται σε θετικό έδαφος. 

Οι πιο αισθητές πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Σαράντης (-2,10%), Aegean (-1,50%), Πειραιώς (-1,45%), ΟΠΑΠ (-1,33%), Alpha Bank (-1,25%) και Coca Cola (-1,19%).

Η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,55%, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Quest, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελβαλχαλκόρ, με άνοδο μεταξύ 0,77% έως 0,12%. 

Πιο έντονες οι πιέσεις στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως και τα κρατικά ομόλογα δέχονται πιο έντονες πιέσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,81%, με τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών και της ακίνητης περιουσίας να είναι αυτοί με τη χειρότερη σημερινή εικόνα. 

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες πλέον του 1,60%, πλησίον του -1% περιηγείται το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ πτώση περί του 0,75% σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. 

Από την άλλη, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας αυξάνεται κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,68%, αυτή του αντίστοιχου γερμανικού bund κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,92% κι έτσι το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης. 

Κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,29% κλιμακώνεται η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους και κατά 13 μονάδες βάσης, στο 3,96% του αντίστοιχου βρετανικού gilt. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα – Φουντώνουν τα σενάρια ύφεσης

H Κομισιόν προτείνει προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Παπουτσάνης: Ανάπτυξη για το 9μηνο 2022 με 39% αύξηση του κύκλου εργασιών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News