Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 14:59
ΣΕ ΕΥΦΟΡΙΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ράλι στις αγορές – Οι επενδυτές έχουν επιστρέψει «αγριεμένοι» το δ΄ τρίμηνο 

Ράλι στις αγορές – Οι επενδυτές έχουν επιστρέψει «αγριεμένοι» το δ΄ τρίμηνο 

Σε ράλι επιδίδονται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, επεκτείνοντας τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση που ήταν και η πρώτη για το δ΄ τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, την ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωσή τους συνεχίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές δεν προτιμούν τα ασφαλή καταφύγια όπως θεωρούνται οι κρατικοί τίτλοι χρέους, αλλά και το δολάριο το οποίο επίσης αποδυναμώνεται. Αντιθέτως ανοδικά κινούνται οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, σε μια ημέρα στην οποία τα εμπορεύματα επίσης έχουν την τιμητική τους. 

Η αναδίπλωση της βρετανικής κυβέρνησης, παίρνοντας πίσω το οικονομικό πρόγραμμα που προέβλεπε φορολογικές περικοπές και αθρόο κρατικό δανεισμό, έχει φέρει ευφορία στις αγορές. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με αυτό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν αναλάβει δράση, μαζί με αυτές των Aegean,Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης από νωρίς είχε δείξει τις διαθέσεις του, καθώς άγγιξε τις 820 μονάδες. Ωστόσο με τα ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2,29% που καταγράφει διαπραγματεύεται υψηλότερα του επιπέδου αυτού, στις 822,59 μονάδες, με τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών τα 11 εκατ. μετοχές.  

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης προσθέτει 2,50%, ο Mid Cap διαπραγματεύεται πιο χαμηλά στο 1,20%. Ο τραπεζικός δείκτης από τη μεριά του, πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 3,70%, ενώ στο +3,57% βρίσκεται ο δείκτης των τροφίμων και ποτών. 
Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean έχουν υπερβεί το +4% (4,39%, 4,08%, 4,03% αντίστοιχα), η μετοχή της Coca Cola ενισχύεται κατά 3,90% και της Εθνικής κατά 3,58%, στο +2,78% αυτή της Eurobank. 

Μόνο οι μετοχές των Jumbo και Quest δεν ακολουθούν το γενικευμένο ανοδικό ρεύμα και υποχωρούν κατά 0,29% και 0,24% αντίστοιχα. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ράλι σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να αγγίζει το +2,50%. Σε υψηλές πτήσεις οι βασικοί κλαδικοί δείκτες, ξεχωρίζει με άνοδο περί του 4,30% αυτός των πρώτων υλών και περί του 4% της τεχνολογίας και των ταξιδίων και αναψυχής. 

Κέρδη που ανέρχονται στο 3,50% καταγράφει το χρηματιστήριο στο Παρίσι, προσεγγίζει το +3% αυτό στη Φρανκφούρτη, κερδισμένο κατά 2,70% το Μιλάνο, στο +1,90% το Λονδίνο. 

Τα ομόλογα

Σε ελεύθερη πτώση και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αφήσει πίσω τους τα πολυετή υψηλά στα οποία βρέθηκαν. 
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έχει κάνει βουτιά κατά 16 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 4,55%. Έτσι με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης, στο 1,83% το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων έχει κλείσει ελαφρώς στις 272 μονάδες βάσης. Κατά 12 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού gilt, διαμορφούμενη στο 3,83% και κατά 11 μονάδες βάσης της ιταλικής δεκαετίας στο 4,12%. 

Το δολάριο

Την πλάτη τους και στο δολάριο έχουν γυρίσει οι επενδυτές, καθώς το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται σήμερα. 

Ο δείκτης που το μετρά έναντι έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί κατά 0,51% και έχει απομακρυνθεί από το υψηλό 20 ετών, έχοντας διαμορφωθεί στο 111,19.

Δυναμωμένο κατά 0,70% είναι το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 0,9890. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Μία αγορά «σώθηκε» το γ΄ τρίμηνο – Η επίδοση του ΧΑ

Ευρωζώνη: Εκτίναξη 43,3% στις τιμές παραγωγού – Υπερδιπλάσια η αύξηση στην ενέργεια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News