Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,96% με ανέβασμα στροφών στο τέλος – Στον ρυθμό της ΕΚΤ η σημερινή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,96% με ανέβασμα στροφών στο τέλος – Στον ρυθμό της ΕΚΤ η σημερινή συνεδρίαση

Ανεβάζοντας στροφές στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθησε να αγγίξει το +2%, διαγράφοντας παράλληλα μέρος των βαριών απωλειών της τάξεως του 4,60% από τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Το ενδιαφέρον σήμερα μονοπώλησαν αποκλειστικά και μόνο οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να συντονίζονται στους ρυθμούς τους.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μετά τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, μια κινητοποίηση που επανέφερε στις ευρωπαϊκές αγορές την ηρεμία, μετά την καταιγίδα των προηγούμενων ημερών. 

Από την άλλη σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά το πέρας της οποίας αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. 

Με το κλίμα να έχει αναστραφεί μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις στην Ευρώπη και πέντε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε επίσης ανοδικά. 

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η αναλαμπή του Απριλίου όταν και είχε την καλύτερη μηνιαία επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών, μοιάζει αφενός πολύ μακρινή, αφετέρου μια βλέψη αδύνατη για να πραγματοποιηθεί. 

Όσο η ανασφάλεια και ο φόβος θα κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές και θα τους ασκούν πιέσεις, είναι δεδομένο ότι η ελληνική αγορά θα κινείται εναρμονισμένη με το κλίμα που θα επικρατεί, καθώς δεν νοείται ότι μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα των καιρών. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη δεν άφησε στιγμή περιθώριο να δημιουργηθεί το παραμικρό ψήγμα αμφιβολίας ότι μπορεί να κατέγραφε απώλειες. 

Με αργά αλλά σταθερά βήματα ανέβαζε ταχύτητα και ειδικότερα μετά το μεσημέρι όταν το Γραφείο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Μαΐου αλλά και του πενταμήνου, που έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν περισσότερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Οδεύοντας προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κατέβαλε προσπάθειες να αγγίξει το +2%, ωστόσο εντέλει έκλεισε υψηλότερα κατά 1,96% και ανέβηκε στις 838,94 μονάδες, 16 μονάδες υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο (η χθεσινή του βουτιά του στοίχισε σχεδόν 40 μονάδες).

Το υψηλό ημέρα καταγράφηκε στις 839,54 μονάδες και το χαμηλό στις 825,36 μονάδες στο άνοιγμα της συνεδρίασης κι από εκεί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κοίταξε ξανά πίσω στη διάρκεια της ημέρας. 

Ο τζίρος αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με χθες, διαμορφούμενος στα 75 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 28,4 εκατ. τεμάχια. 

Έχοντας μόλις τέσσερις μετοχές σε αρνητικό έδαφος (ΓΕΚ Τέρνα -1.98%, ΕΥΔΑΠ -1,30%, Τέρνα Ενεργειακή -1,11%, Τιτάν -0,35%), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση κερδισμένος κατά 2,38%, ενώ αντιθέτως χαμηλή ήταν η πτήση για τον Mid Cap, ο οποίος κατέγραψε άνοδο μόλις 0,14%. Ενισχυμένος κατά 2,82% ο τραπεζικός δείκτης. 

Ξεχώρισαν οι μετοχές των Alpha Bank (+5,37%), Coca Cola (+4,46), ΟΤΕ (+4,26%), Motor Oil (+3,65%), Jumbo (+3,33%), ΟΠΑΠ (+2,46%), Lamda (+2,43%), Σαράντης (+2,34%) και Εθνική (+2,31%).

Η ΕΚΤ 

Προς τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα στρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα νέο μηχανισμό κατά του κατακερματισμού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 4,6 δισ. ευρώ τον Μάιο

Ευρώπη: Αναστροφή πορείας μετά το xθεσινό sell-off για μετοχές και ομόλογα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News