Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 15:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ 

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ 

Πτωτικά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται με εξόχως έντονο ενδιαφέρον. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μετά το πέρας της, θα ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, η πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από περισσότερο από έντεκα χρόνια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,92%, με σχεδόν όλους τους κυριότερους κλάδους του να καταγράφουν απώλειες. 

Πλησίον του -1% κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι, κατά 0,70% χαμηλότερα διαπραγματεύεται ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ FTSE 100 στο Λονδίνο και FTSE MIB στο Μιλάνο περιηγούνται πέριξ του -0,55%. 

Από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα διαφεύγουν οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο τεχνολογικός και του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καταγράφοντας άνοδο 0,56%, 0,49% και 0,04% αντίστοιχα. 

Πιέσεις ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο από τη μετοχή της Credit Suisse (-6%), μετά τις προειδοποιήσεις της για βαριές απώλειες στα κέρδη της το β΄ τρίμηνο του 2022, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι χρηματαγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, με σκοπό έως το τέλος του 2022 να έχει φέρει το βασικό της επιτόκιο σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από οκτώ έτη. 

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της ήταν στις 13 Απριλίου του 2011, όταν το βασικό της επιτόκιο από το 0,50% το αύξησε στο 0,75%. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας καθοδικός κύκλος, για να φέρει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και στο -0,10% στις 11 Ιουνίου του 2014. Έκτοτε έχουν παραμείνει εκεί και όπως έχουν εξαγγείλει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, η προσδοκία είναι να περάσουν σε θετικό έδαφος έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Οι χρηματαγορές αυξάνουν τα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μια κίνηση που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη τέτοιου εύρους αύξηση για την ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News