Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 13:06
ΑΓΟΡΕΣ

Είναι καλή περίοδος να πουλήσετε; Τι κάνουν οι επενδυτές σε καιρούς κρίσης

Είναι καλή περίοδος να πουλήσετε; Τι κάνουν οι επενδυτές σε καιρούς κρίσης

Πανικός και μαζικές ρευστοποιήσεις πυροδοτούνται σε κακές περιόδους για τα χρηματιστήρια, με μία μεγάλη μερίδα των ειδικών όμως να υποστηρίζει ότι δεν είναι η σωστή κίνηση.

Τα καλά νέα είναι ότι οι επενδυτές φαίνεται πως ήδη το ξέρουν: Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το περιοδικό Money σε συνεργασία με την Morning Consult, μόλις το 9% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει τις μετοχές του για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες.

Μέχρι στιγμής, το 2022 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά οδυνηρό για τα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τον S&P 500 να έχει μπει για ένα σύντομο διάστημα σε bear market κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Δεδομένης της κατάστασης, οι 2.210 συμμετέχοντες της έρευνας όφειλαν να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών:

  • Να κρατήσουν τις επενδύσεις τους και να μην κάνουν νέες (το 28% απάντησε ναι)
  • Να κρατήσουν τις επενδύσεις τους και να κάνουν νέες (το 35% απάντησε ναι)
  • Να πουλήσουν, ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες (το 9% απάντησε ναι)

Συνολικά, όμως, φαίνεται πως οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων. Ανάλογα με την ηλικία, προέκυψε ότι το 13% των ατόμων της Gen Z και το 13% των Millennials δήλωσαν ότι θα πρέπει να προβεί κανείς σε ρευστοποιήσεις, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε μόλις το 10% των Gen X και 4% των Baby Boomers.

Παράλληλα, το 27% των Gen Z δήλωσε ότι πρέπει κανείς να κρατήσει τις επενδύσεις του και να κάνει νέες, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 32% των Millennials, το 34% των Gen X και το 43% των Baby Boomers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι επενδυτές (Gen Z και Millennials) αναζητούν επενδυτικές συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοφιλείς επιλογές σε αυτές τις δύο επενδυτικές κατηγορίες είναι τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι μετοχές meme και τα κρυπτονομίσματα. Αντιθέτως, οι οικονομικοί σύμβουλοι προειδοποιούν ότι η καλύτερη επιλογή είναι να κατέχει κανείς ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και μετρητών.

Μικρές είναι οι διαφορές όσον αφορά τις επιλογές των φύλων: το 11% των ανδρών δηλώνει ότι θα πρέπει να ρευστοποιήσει κανείς σε τέτοιες περιόδους, έναντι του 7% των γυναικών.

Σημειώνεται πως ορισμένοι δεν έχουν εξ αρχής τη δυνατότητα να συνεχίσουν να επενδύουν: ενδεικτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι όσο υψηλότερα έσοδα έχει κανείς τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να επενδύει. Ειδικότερα, το 25% των ερωτηθέντων με εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχίσει κανείς να επενδύει, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 43% των ατόμων με έσοδα μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων, καθώς και το 56% όσων έχουν έσοδα άνω των 100.000 δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Money

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι να κάνετε σε ένα bear market

Η συμβουλή του Μπάφετ: Τι να κάνετε όταν «πέφτουν» τα χρηματιστήρια

Οι Millennials μεγάλωσαν και ξαναγράφουν το σενάριο της συνταξιοδότησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News