Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 15:28
BUSINESS & FINANCE

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP

Προς τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα στρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα νέο μηχανισμό κατά του κατακερματισμού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος και στις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Πάντως, από την αντίδραση των ιταλικών ομολόγων φαίνεται ότι η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς επέστρεψε στο 4%, αντιστρέφοντας την πτώση που εμφάνιζε  από το πρωί. 

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, πάντως, εμφανίζει κάποια αποκλιμάκωση, με την απόδοση του 10ετούς, που είχε ξεπεράσει και το 4,7%, να διαμορφώνεται περίπου στο 4,2%. 

Το ευρώ υποχώρησε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

«Αυτά έπρεπε να τα είχαν πει την περασμένη εβδομάδα. Καλύτερα με μια εβδομάδα καθυστέρηση παρά ποτέ», λέει στο Reuters ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management. «Οι λεπτομέρειες θα έχουν μεγάλη σημασία, αλλά τώρα δεν μπορώ να δω πώς δεν θα φέρουν αποτελέσματα στην επόμενη συνεδρίαση».

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας ενδέχεται να αυξηθούν και άλλο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο, καθώς  οι σημερινές ανακοινώσεις δεν κατάφεραν να δώσουν μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα, είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών της Capital Economics στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP ενδέχεται να αγοράσουν λίγο χρόνο για την ΕΚΤ, αλλά το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη το οποίο προανήγγειλε η επίσημη ανακοίνωση θα πρέπει να πάει πολύ παρακάτω, αναφέρει η Capital Economics.

Τι ζητά η αγορά και τα σενάρια για νέα κρίση 

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού, κυρίως της Ιταλίας, πριν ακόμα η ΕΚΤ κάνει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων, έχει πυροδοτήσει σενάρια ακόμα και για μια νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. 

Berenberg Bank και Capital Economics προειδοποίησαν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις ίσως να μην καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις στις αγορές, με τους αναλυτές της πρώτης να σημειώνουν ότι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, η ΕΚΤ πρέπει να απαντήσει σε δύο βασικές ερωτήσεις:

1)      Ποιο ακριβώς εργαλείο θα χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει τον υπερβολικό κατακερματισμό.

2)      Ποιο είναι το όριο πέραν του οποίου θα ενεργοποιηθεί το εργαλείο αυτό.

«Εάν η ΕΚΤ το καταφέρει αυτό, θα είναι πιο εύκολο να επιδιώξει τον τελικό της στόχο, της επαναφοράς του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο, με χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά όσο τον κάνει», τονίζουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η Berenberg Bank θεωρεί ότι απέχουμε ακόμα πολύ από μία νέα κρίση χρέους και εξηγεί ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με πριν από μία δεκαετία:

1)      Η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε κανονικό δανειστή έσχατης ανάγκης με το εργαλείο OMT.

2)      Πολλές οικονομίες έχουν βελτιώσει την τάση της ανάπτυξής τους μέσω των μεταρρυθμίσεων, με τον οίκο να φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες –όπως λέει- υπεραποδίδουν διαρκώς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3% και 1,2% αντίστοιχα.

3)      Τα κονδύλια του NextGenEU, από το 5% (Ιταλία) έως το 9% (Ελλάδα) του ΑΕΠ, θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσιες και την ανάπτυξη τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

4)      Το spread της Ιταλίας παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης κρίσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Ευρώπη: Αναστροφή πορείας μετά το xθεσινό sell-off για μετοχές και ομόλογα

ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις του PEPP πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του sell off

Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News