BUSINESS & FINANCE

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

H σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «χτύπησε πρώτα την πόρτα των ελληνικών ομολόγων» όπως ήταν λογικό. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν επανέλθει σε επίπεδα 2019. Στα παρακάτω στοιχεία  φαίνονται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν μόλις 0,77% όταν σήμερα βρίσκεται στο 4,39%. 

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;-1

Γιατί η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα

Η Ελλάδα αποτελεί ακόμη μια χώρα  «προβληματική» -ο αδύναμος κρίκος, παρόλες  τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία- καθώς το χρέος της βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα άνω του 200%. Επιπλέον, η χώρα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα οι  ελληνικοί τίτλοι να επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Πώς επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους 

To χρέος της Ελλάδας πλέον, σε αντίθεση με πριν από την οικονομική κρίση, διακρατάται στο σύνολο του από τον επίσημο τομέα (όπως τον ΕSM) σε ποσοστό 77%, ενώ το υπόλοιπο 23% βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως το μεγαλύτερος μέρος των 394,5 δισ. ευρώ δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις που φέρνει η νομισματική πολιτική, καθώς το επιτόκιο είναι κλειδωμένο σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω της αύξησης των αποδόσεων.  

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;-2

Το όφελος του πληθωρισμού για το ελληνικό χρέος 

Επιπλέον, το υψηλό ελληνικό χρέος μπορεί να αντλήσει και οφέλη από ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Για την Ελλάδα, ένας «τσιμπημένος» πληθωρισμός θα μπορούσε να ωφελήσει, υπό την έννοια ότι θα καθιστούσε μικρότερο το πραγματικό επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του ήδη υπάρχοντος στοκ. 

Επιπλέον, ο πληθωρισμός μπορεί να «φουσκώσει» το ΑΕΠ μέσω των «τσιμπημένων» φορολογικών εσόδων για το κράτος, τα οποία μάλιστα εάν χρησιμοποιηθούν σωστά οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτή η σειρά των γεγονότων μπορεί να βελτιώσει λογιστικά την εικόνα του χρέους προς ΑΕΠ. Υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση δεν θα επηρεαστεί λόγω του πληθωρισμού και θα παραμείνει σταθερή, θα μπορούσε λοιπόν να διαμορφωθεί ένα σκηνικό μείωσης του ποσοστού του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Και εάν οι ανησυχίες είναι μικρότερες όσο αναφορά το στοκ του χρέους, η  αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που έφερε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων δημιουργεί σίγουρα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις νέες εκδόσεις, καθώς η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Εάν, τώρα, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να εκδώσει ένα νέο 10ετή τίτλο, θα έπρεπε να βγει στις αγορές και να δανειστεί με επιτόκιο άνω του 4%. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. Μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί ένα 10ετές ομόλογο που συγκέντρωσε 3,4 δισ. ευρώ και έχει γίνει μια επανέκδοση παλαιότερων τίτλων, από τις οποίες αντλήθηκαν 1 δισ. ευρώ. Επομένως, μένει προς εκτέλεση, η έκδοση ομολόγων ύψους 7,5 – 8 δισ. ευρώ.

Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μην ξαναβγεί για φέτος στις αγορές και το υπόλοιπο ποσό να καλυπτόταν από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, παρόλα αυτά, η μη ολοκλήρωση του προγράμματος από τον ΟΔΔΗΧ θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές. 

Διαβάστε επίσης: 

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια: Τι μας διδάσκει η ιστορία

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News