Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 09:47
BUSINESS & FINANCE

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8  οίκων

Επιθετικότερος θα είναι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος στην Ευρώπη, εκτιμούν πλέον οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αφότου οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άνοιξαν την πόρτα σε μεγαλύτερες και γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίων. 

Ουσιαστικά, η πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων -την πρώτη έπειτα  από 11 χρόνια- κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης κίνησης τον Σεπτέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Έπειτα από αυτό, οι οίκοι προχώρησαν άμεσα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα επιτόκια, με την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο να γίνεται, όπως όλα δείχνουν, το κεντρικό σενάριο. 

Barclays 

Οι αναλυτές της Barclays αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια και πλέον περιμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο. Κατά την άποψή τους, η ΕΚΤ θα σταματήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,50%. (Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους μιλούσαν για αυξήσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο που θα σταματούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, με το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,75%). 
Ο λόγος για τον οποίο ο οίκος θεωρεί τώρα ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο  αύξησης των επιτοκίων τόσο σύντομα είναι η πρόβλεψή του ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε τεχνική ύφεση στο ξεκίνημα του επόμενου έτους, με τη μέση πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μόλις στο 0,5% το 2023 (έναντι του 2,1% που περιμένει η ΕΚΤ).

Deutsche Bank 

Η Deutsche Bank δηλώνει ότι οι ανησυχίες της για τον πληθωρισμό την είχαν οδηγήσει να μετατρέψει μία από τις αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης που περίμενε για το τρίτο τρίμηνο σε αύξηση 50 μονάδων βάσης. Όπως, έπειτα από τον αυστηρό τόνο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, μετατρέπει σε 50 μονάδες  βάσης και μία από τις αυξήσεις επιτοκίων που περίμενε για το τέταρτο τρίμηνο. 

Οι νέες προβλέψεις της μιλούν για +25 μ.β. τον Ιούλιο, +50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, +50 μ.β. τον Οκτώβριο και +25 μ.β. τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 1% έως τα τέλη του 2022, με τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. να συνεχίζονται στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, τον Ιούνιο του 2023. 

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs περιμένει τώρα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο (έναντι 25 μονάδες βάσης που προέβλεπε προηγουμένως) και τον Οκτώβριο και στη συνέχεια 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1,75% τον Ιούνιο του 2023.

Bank of America 

Η Bank of America επιμένει στην πρόβλεψή της για συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2022 και θεωρεί ότι το πιθανότερο μοτίβο είναι +25 μ.β. τον Ιούλιο, +50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και +50 μ.β. τον Οκτώβριο. 

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 1% και κατά την BofA, η ΕΚΤ δεν θα κάνει άλλη κίνηση, είτε λόγω της ανάπτυξη ή των spreads ή ενός συνδυασμού των δύο. 

Societe Generale 

Η Societe Generale περιμένει συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, στις οποίες περιλαμβάνονται κινήσεις 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 

Capital Economics 

Η Capital Economics περιμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο και δύο ακόμα κινήσεις στο υπόλοιπο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 0,75% έως τα τέλη του έτους και θα κορυφώσει στο 1,5% το 2023. 

ABN Amro 

Η ABN Amro αναθεωρεί την πρόβλεψή της για αύξηση 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο σε 50 μ.β. και περιμένει κινήσεις 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβριο που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% τον Φεβρουάριο του 2023. 

Berenberg Bank 

H Berenberg Bank περιμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων 25 μ.β. τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, άλλες τρεις το 2023 και ακόμα δύο το 2024, αλλά αναγνωρίζει τώρα ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ ίσως είναι ελαφρώς πιο εμπροσθοβαρείς, με μία αύξηση κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Fitch: Πόσο θα πιεστούν τα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News