ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Γιατί δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος

Goldman Sachs: Γιατί δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Goldman Sachs για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει ήδη αισθητή ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Έστω και εάν οι προοπτικές της πραγματικής ανάπτυξης για τη Νότια Ευρώπη παραμένουν ευάλωτες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, το βραχυπρόθεσμο μαξιλάρι από την υψηλή ονομαστική ανάπτυξη, την επίμονη ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη (Ταμείο Ανάκαμψης και πιο πρόσφατα REPowerEU) και τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δίνει στην περιοχή επιπλέον χρόνο για να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες της», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Goldman Sachs: Γιατί δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος-1

Επιπλέον, η μακρά περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, στα 21 χρόνια κατά μέσο όρο για την Ελλάδα, μετριάζει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την αύξηση των αποδόσεων στο κόστος του χρέους.

Goldman Sachs: Γιατί δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος-2

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η αγορά έχει αρχίσει ήδη να προεξοφλεί τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund να ενισχύεται πάνω από 100 μονάδες βάσης από την «στροφή» του δ.σ. της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά, η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου (η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση) απέχουν ακόμα αρκετά από τα επίπεδα των αποδόσεων στα οποία αρχίζουν να ασκούνται νέες πιέσεις στο χρέος. Με βάση την έκθεση, το μέγιστο επίπεδο αποδόσεων που θεωρείται βιώσιμο για την Ελλάδα είναι στο 6%.

Χαμηλότερος ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Η Goldman Sachs εντοπίζει πιθανές εστίες πολιτικού ρίσκου στην Ν. Ευρώπη κατά το επόμενο διάστημα, καθώς όπως επισημαίνει, έπειτα από τις πορτογαλικές εκλογές, το 2023 θα είναι πιθανότατα εκλογική χρονιά για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Καθώς οι χώρες της Ν. Ευρώπης είναι οι βασικοί αποδέκτες των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η πολιτική συνέχεια είναι πολύ σημαντική και οι εκλογές συνεπάγονται ένα ρίσκο στο μέτωπο αυτό, τονίζουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τις υψηλότερες πιθανότητες πολιτικής συνέχειας, με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τις καλύτερες προοπτικές επανεκλογής.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Πώς βοηθά την Ελλάδα το σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν

DZ Bank: Δεν βλέπει εκεχειρία πριν το τέλος του καλοκαιριού – Το πλήγμα στην ελληνική οικονομία

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 3,2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News