Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις του PEPP πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του sell off

ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις του PEPP πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του sell off

Μία ευρύτερη στρατηγική για την προστασία της ενότητας της Ευρωζώνης, καθώς και τη χρήση της ευελιξίας στις επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP σαν πρώτη γραμμή άμυνας, εξετάζει στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από το sell off στα ομόλογα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το δ.σ. της ΕΚΤ εξετάζει μία ευρύτερη προσέγγιση κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως την εκτίναξη των ιταλικών spreads.

Ειδικότερα, οι policymakers της ΕΚΤ θα κληθούν να συμφωνήσουν στην επανεπένδυση των ποσών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη συνεδρίαση ενδέχεται να ακολουθήσει ανακοίνωση της ΕΚΤ, σημειώνει το Bloomberg.

Πάντως, και μόνο η είδηση της σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ –κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια- ήταν αρκετή για να πυροδοτηθεί ράλι στις τιμές των ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,27%, ενώ είχε ξεπεράσει και το 4,7%.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους, που είχε ξεπεράσει το 4% για πρώτη φορά από το 2014, διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 3,87%.

Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας εκτινάχθηκαν πριν καν η ΕΚΤ ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον σενάρια για μια νέα κρίση χρέους, με την Ιταλία να θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο αδύναμος κρίκος, καθώς το κόστος δανεισμού της πλησιάζει σε επίπεδα που εκτιμάται ότι θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο του αφηγήματος γύρω από τα επιτόκια, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για μια κρίση χρέους, πριν ακόμα κάνει την πρώτη αύξηση στον επιτοκιακό κύκλο», σημειώνει το Bloomberg Economics.

Η Berenberg Bank, πάντως, δεν περιμένει πολλά από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αφού όπως επισημαίνει, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αποτρέψει τον υπερβολικό «κατακερματισμό» στην Ευρωζώνη μέσω της «εποικοδομητικής ασάφειας», δηλαδή απλά προειδοποιώντας τις αγορές ότι ενδέχεται να παρέμβει, χωρίς να αποκαλύψει κάτω από ποιες συνθήκες.

Η Berenberg Bank –όπως και η Capital Economics νωρίτερα– προειδοποιεί πως αυτό δεν θα είναι αρκετό. «Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα. Ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ», τονίζει.

Πάντως, εκτίμησή της είναι ότι απέχουμε ακόμα πολύ από μια νέα κρίση χρέους, καθώς η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με πριν από μία δεκαετία:

1)      Η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε κανονικό δανειστή έσχατης ανάγκης με το εργαλείο OMT.

2)      Πολλές οικονομίες έχουν βελτιώσει την τάση της ανάπτυξής τους μέσω των μεταρρυθμίσεων, με τον οίκο να φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες –όπως λέει- υπεραποδίδουν διαρκώς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3% και 1,2% αντίστοιχα.

3)      Τα κονδύλια του NextGenEU, από το 5% (Ιταλία) έως το 9% (Ελλάδα) του ΑΕΠ, θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσιες και την ανάπτυξη τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

4)      Το spread της Ιταλίας παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης κρίσης.

moneyreview.gr

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα

Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0

Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News