ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας ενδέχεται να αυξηθούν και άλλο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο, καθώς  οι σημερινές ανακοινώσεις δεν κατάφεραν να δώσουν μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα, είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών της Capital Economics στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP ενδέχεται να αγοράσουν λίγο χρόνο για την ΕΚΤ, αλλά το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη το οποίο προανήγγειλε η επίσημη ανακοίνωση θα πρέπει να πάει πολύ παρακάτω, αναφέρει η Capital Economics.

«Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ΕΚΤ θα καταλήξει σε συναίνεση για ένα τέτοιο εργαλείο στην επόμενη συνάντηση του Ιουλίου», τονίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η απόφαση για τις επανεπενδύσεις του PEPP ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ σήμερα, αλλά αυτές είναι πολύ μικρές για να σταματήσουν τον πανικό της αγοράς.

Βέβαια, ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι policymakers παίρνουν το θέμα του sell off στην αγορά πιο σοβαρά σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.  Όμως από την άλλη, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν προχώρησε στην εκ νέου ενεργοποίηση των αγορών του PEPP, παρότι αυτό το μέτρο θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά.

Το πιο σημαντικό μέρος της ανακοίνωσης ήταν το σχέδιο για ένα νέο εργαλείο, κάτι που πλέον ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να ανακοινώσει μια συγκεκριμένη συμφωνία επ΄ αυτού τον Ιούλιο, τονίζουν οι αναλυτές.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα φτάσουν σε μια άμεση συναίνεση, επομένως, δεν θα προκαλούσε εντύπωση εάν τα spread διευρυνθούν περαιτέρω πριν οι policymakers αναγκαστούν να δράσουν», αναφέρει η Capital Economics.

Διαβάστε επίσης: 

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP 

ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις του PEPP πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του sell off

Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News