Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 15:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στοιχίζει στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στοιχίζει στα χρηματιστήρια

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ότι από τον επόμενο μήνα θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, με τις δύο χώρες να είναι οι πιο υπερχρεωμένες στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρηματιστήριο του Μιλάνου πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 4,25%, ενώ αυτό της Μαδρίτης καταγράφει απώλειες σχεδόν 2,70%. 

Από την άλλη τα χρηματιστήρια στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως το γερμανικό και το γαλλικό έχουν βγάλει μια πιο ψύχραιμη σχετικά αντίδραση, υποχωρώντας κατά 1,72% και 1,94% αντίστοιχα, ενώ λίγο χαμηλότερα στο -1,58% βρίσκεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Στον τραπεζικό κλάδο ασκούνται οι εντονότερες πιέσεις καθώς υποχωρεί κατά 2,76%, ενώκλυδωνισμούς δέχεται ο δείκτης στον οποίο περιλαμβάνονται μόνο οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς χάνει σχεδόν 4%. 

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ευνοούνται σε ένα περιβάλλον με τα επιτόκια ψηλά, καθώς αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους από τους τόκους, εντούτοις σήμερα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Απώλειες της τάξεως του 2% καταγράφει ο κλάδος των πρώτων υλών, καθώς οι τιμές των μετάλλων έχουν πάρει σήμερα την κατιούσα, σε αντίθεση με αυτές του πετρελαίου οι οποίες κινούνται ανοδικά. 

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Ωστόσο αυτό που έχει προβληματίσει τους επενδυτές είναι το ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News