Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 13:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες στη σκιά των σεναρίων για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες στη σκιά των σεναρίων για ύφεση

Έντονες διακυμάνσεις παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πανωλεθρία της χθεσινής συνεδρίασης, όποτε και διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Οι κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών αποτυπώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για επιθετικές κινήσεις σύσφιγξης νομισματικής πολιτικής, ενόσω ο πληθωρισμός καλπάζει και ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει απώλειες 0,59%, ενώ λίγη ώρα μετά τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδος ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,44%. Επίσης, o FTSE του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,22%, ένώ ο CAC του Παρισιού και ο FTSE MIB του Μιλάνου σημειώνουν απώλειες της τάξης του 1,05% και 0,82% αντίστοιχα.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται με φόντο την συνεδρίαση της Fed σήμερα και αύριο, όπου οι αξιωματούχοι θα κληθούν να συζητήσουν για την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής. Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν επιτοκιακή αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης, έπειτα από δύο ακόμη αυξήσεις από την αρχή του έτους.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της αυτή την Πέμπτη, ενώ και άλλες κεντρικές τράπεζες μεγάλων οικονομιών πρόκειται να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα.

Πανικό έσπειραν στις αγορές και οι σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ο οποίος αναρριχήθηκε σε υψηλό πενήντα ετών και συγκεκριμένα στο 7,9% τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι δυσοίωνη ήταν η εικόνα και στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τον S&P να μπαίνει εκ νέου σε bear market και ιδίως τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας να παρουσιάζουν σοβαρές απώλειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με βαριές απώλειες

Σφυροκόπημα στο bitcoin: Έπεσε πρόσκαιρα κάτω από τα 21.000 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News