Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 14:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Συνεχίζεται η πτώση στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ

Ευρώπη: Συνεχίζεται η πτώση στα χρηματιστήρια εν αναμονή της ΕΚΤ

Τις απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση επεκτείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη, σε μια ημέρα στην οποία το κυριάρχο θέμα μεταξύ των επενδυτικών κύκλων και όχι μόνο είναι ένα: η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα καταλήξουν στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, μια αύξηση που θα είναι η πρώτη μετά από περισσότερο από 11 χρόνια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2011.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προαναγγείλει επίσης και το τέλος των αγορών ομολόγων, κάτι που αναμένεται να ισχύσει άμεσα, καθώς βάσει των πρότερων αποφάσεων η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά το τέλος του QE. 

Η αναμονή για το επί της ουσίας επίσημο τέλος του φθηνού χρήματος έχει τους επενδυτές σε κατάσταση επιφυλακής και σε μια νευρικότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα των χρηματιστηρίων από την περασμένη Πέμπτη. 

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,49%, σημειώνοντας απώλειες στις έξι από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,60%, του Λονδίνου κατά 0,45%, αυτό στο Παρίσι χάνει περί του 0,20%, στο -0,35% το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. 

Από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα, διαφεύγουν ο κλάδος των τραπεζών, των ταξιδίων και αναψυχής και ο ασφαλιστικός. 

Οι μετοχές των τραπεζών είναι αναμενόμενο να κινούνται ανοδικά σήμερα, από τη στιγμή που είναι οι επιχειρήσεις που ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς διευρύνει το περιθώριο στα κέρδη τους. 

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς η ΕΚΤ θα έχει φέρει τα επιτόκια σε θετικό έδαφος, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. 

Στην περίπτωση αυτή το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και συνεπακόλουθα τα κέρδη των τραπεζών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News