Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με βαριές απώλειες

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην ενεργό δράση με βαριές απώλειες

Η επιστροφή στην ενεργό δράση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη χθεσινή αργία του Αγίου Πνεύματος έχει συντελεσθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς καταγράφει βαριές απώλειες μία ημέρα αφότου στις διεθνείς αγορές επικράτησε πανικός.

Στη Wall Street, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και δείκτης βαρόμετρο για το παγκόσμιο επιχειρείν, S&P 500, εισήλθε σε bear market (απώλειες ίσες ή περισσότερες του 20% από το τελευταίο υψηλό σε διάστημα 12 μηνών, εν προκειμένω από το ιστορικό του υψηλό τον περασμένο Ιανουάριο), εκεί που βρίσκεται ήδη ο τεχνολογικός Nasdaq.

Αν και στην Ευρώπη σήμερα στα χρηματιστήρια επικρατεί «νηνεμία μετά την καταιγίδα», στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ρευστοποιήσεις όπως και την περασμένη Παρασκευή κυριαρχούν.

Σίγουρα στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος έχει συμβάλλει και η γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την επιθετική του ρητορική. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξεως του 3,06%, σε συνέχεια της υποχώρησης 2,70% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να έχει διολισθήσει υπό των 840 μονάδων και συγκεκριμένα στις 836,12, σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό από τις 2 Μαρτίου.

Μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών ο τζίρος έχει αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 7,7 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται εν μέσω έντονων πιέσεων από τις τραπεζικές μετοχές και τη μετοχή της Mytilineos (-4,48%) και υποχωρεί κατά 2,80%, ενώ ο Mid Cap έχει ξεπεράσει το -3%.

Ο δείκτης των τραπεζών με τις μετοχές του σε ελεύθερη πτώση (Alpha Bank -4,43%. Eurobank -4,23%, Εθνική -4,41%, Πειραιώς -4,46%) είναι ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη εικόνα διαγράφοντας 4,32%, ενώ μεγάλη πτώση σημειώνουν ο κλάδος του φυσικού αερίου και πετρελαίου και ο τεχνολογικός.

Πέραν των προαναφερθεισών μετοχών, σημαντικές είναι και οι απώλειες των Motor Oil (-3,93%), ΔΕΗ (-3,37%) και Βιοχάλκο (-3,04%).

Μέσα σε αυτό το κύμα φυγής για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, η μετοχή της Σαράντης δείχνει όχι μόνο αντοχές, αλλά καταγράφει και κέρδη της τάξεως του 2,35%, ενώ με άνοδο 0,70% αποφεύγει τις πιέσεις και η μετοχή της Jumbo.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα σήμερα για τη Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News