Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 14:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε πολιορκητικό κλοιό – Βαρύ πλήγμα από τις τράπεζες 

Χρηματιστήριο: Σε πολιορκητικό κλοιό – Βαρύ πλήγμα από τις τράπεζες 

Εντείνεται η πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ρευστοποιήσεις αντί να υποχωρούν ανεβάζουν ταχύτητα, σε μια ημέρα στην οποία οι επενδυτές έχουν τραπεί σε φυγή μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία επιβεβαίωσε ότι από τον ερχόμενο Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Περί τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 2,58%, έχει διολισθήσει στις 863,86 μονάδες, σε χαμηλό από τις 24 Μαΐου. Παράλληλα έχει τροχοδρομήσει για να καταγράψει τη χειρότερή του ημέρα από τις 8 Μαρτίου, όταν κυριαρχούσε ο πανικός στις αγορές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο τζίρος προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 13,5 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης χάνει περί του 2,60% και ο Mid Cap σχεδόν 2,15%. 

Ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται κατά 3,64%, ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος διαγράφοντας 4%. Οι τεχνολογικές ως εταιρείες ανάπτυξης θεωρείται ότι ευνοούνται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, σε αντίθεση με τις αποκαλούμενες εταιρείες αξίας οι οποίες αναπτύσσονται σε ένα πιο λελογισμένο οικονομικό περιβάλλον. 

Σφοδρό πλήγμα δέχεται η μετοχή της Aegean (-5,61%) και ακολουθούν δύο τραπεζικές μετοχές της Πειραιώς (-4,79% ) και της Alpha Bank (-4,12%), ενώ χαμηλότερα του -4% κινείται και η μετοχή της Quest. Mytilineos, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Εθνική και Eurobank καταγράφουν απώλειες μεταξύ 3,89% και 3,04%. 

Από την άλλη, η μετοχή της Σαράντης συνεχίζει «αγέρωχη» την άνοδό της με κέρδη της τάξεως του 2,10%.

Η «καταιγίδα» της ΕΚΤ 

Η επισημοποίηση της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής από την ΕΚΤ, αρχής γενόμενης από την 1η Ιουλίου όταν μπαίνει τέλος στις αγορές ομολόγων και στη συνέχεια στη διάρκεια του ίδιου μήνα θα αυξηθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, έχουν προκαλέσει καταιγίδα στις αγορές.
Ο προβληματισμός δεν έγκειται τόσο στην επικείμενη αύξηση τον Ιούλιο, όσο σε αυτή που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, με την Κριστίν Λαγκάρντ χθες να αφήνει ξεκάθαρα υπαινιγμούς για μεγαλύτερη αύξηση σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται σε εξωπραγματικά επίπεδα. 

Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε κρατικά ομόλογα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού κρατικού δεκαετούς από χθες έχει πραγματοποιήσει άλμα 20 μονάδων βάσεως και από το 4,11% έχει σκαρφαλώσει στο 4,31%  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Στο 11,3% τον Μάιο – Αύξηση 172,7% στο φυσικό αέριο, 12% στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News