Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Μάτωσε» από την ΕΚΤ και τον πληθωρισμό – Απώλειες 2,72% 

Χρηματιστήριο: «Μάτωσε» από την ΕΚΤ και τον πληθωρισμό – Απώλειες 2,72% 

Εν μέσω μιας γενικευμένης φυγής των επενδυτών από τις αγορές στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις οποίες και επίσημα έβαλε τέλος στα μέτρα στήριξης και στην υπέρμετρα χαλαρή νομισματική πολιτική, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώνει την εβδομάδα πληγωμένο βαριά, καθώς οι απώλειές του στο σύνολό της ανήλθαν στο 3,83%. 

Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες τίθενται σε θέση μάχης για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό αυτός επιμένει να ανεβάζει ταχύτητα, όπως έδειξαν χθες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τα σημερινά που αφορούν τις ΗΠΑ. 

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Μάιο παρέμεινε σε υψηλό 29 ετών καταγράφοντας ρυθμό 11,3%, πολύ υψηλότερα από αυτόν της Ευρωζώνης στο 8,3% (χθες υπήρξε μια δειλή αντίδραση της ελληνικής αγοράς, καθότι αναμενόταν ευρέως οι τιμές καταναλωτή να ξεπεράσουν το 12%). 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με την ΕΚΤ και τον πληθωρισμό να έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε τη χειρότερη του μέρα από τις 8 Μαρτίου. 

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε βαριές απώλειες της τάξεως του 2,72% και έπεσε στις 862,55 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 879,17 μονάδες, ενώ το χαμηλό στις 859,69 χαμηλότερα και των 860 μονάδων. 

Ο ασθενικός τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων απουσίασε σήμερα, φθάνοντας στα 82 εκατ. ευρώ, ωστόσο η σημερινή του άνοδος δεν ήταν για τον σωστό λόγο, με τον όγκο συναλλαγών να αγγίζει τα 30 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 2,895 και αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης 2,77%. Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε βύθιση της τάξεως του 3,59% (ο δείκτης των προσωπικών ειδών σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση κατά 3,60%), από κοντά σχετικά και ο τεχνολογικός δείκτης στο -3,05%.

Η μετοχή της Mytilineos κατρακύλησε κατά 5,19%, της Alpha Bank κατά 4,46% και της ΔΕΗ κατά 4%. Από απόσταση αναπνοής ακολούθησε η μετοχή της Jumbo (-3,96%) και πιο πίσω Quest (-3,81%), Πειραιώς (-3,78%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,55%), ΓΕΚ Τέρνα (-3,35%), ΕΛΠΕ (-3,27%), Eurobank (–3,24%), Εθνική (-3,08%) και Βιοχάλκο (-3,08%). 

Η μοναδική μετοχή που διεσώθη από τη σημερινή καταιγίδα, αυτή της Σαράντης, καθώς σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε «αγέρωχα» και έκλεισε στο +1,80%.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στη μετοχή της Aegean, η οποία από το -5,70% κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές της στο -1,31%. 

ΕΚΤ, πληθωρισμός

Η επιβεβαίωση της αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο από την ΕΚΤ, έδωσε σήμα για μαζική φυγή των επενδυτών από τις αγορές. 

Ήδη από χθες οι ρευστοποιήσεις πρωταγωνίστησαν στην Ευρώπη τόσο στις μετοχές όσο και στα κρατικά ομόλογα, μια τάση η οποία κυριάρχησε και σήμερα στις αγορές.

Δεν είναι μόνο η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσεως των επιτοκίων που έχουν προβληματίσει τους επενδυτικούς κύκλους, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που άφησε να εννοηθεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αν οι πληθωριστικές πιέσεις επιδεινωθούν τότε τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανή μια μεγαλύτερη αύξηση (είναι πλέον δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει νέα επιτοκιακή αύξηση).

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη όπως και το τέλος των αγορών ομολόγων (από 1η Ιουλίου), ωστόσο η θέση μάχης που είναι διατεθειμένη να πάρει η κεντρική τράπεζα από τη μία υποδηλώνει ότι αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει στα δυσθεώρητα ύψη (πλέον η ΕΚΤ αναμένει για το 2022 να τρέξει με ρυθμό 6,8%), από την άλλη η επιθετική αύξηση των επιτοκίων καθιστά τη χρηματοδότηση πιο ακριβή, λιγότερο ευέλικτη και κατ’ επέκταση λιγότερο ευέλικτο το οικονομικό περιβάλλον.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε σήμερα, από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος όχι μόνο δεν κατέβασε ταχύτητα όπως αναμενόταν, αλλά ανέβασε έστω και ελαφρώς ταχύτητα, παραμένοντας σε υψηλό 40 ετών και διαψεύδοντας παράλληλα εκείνους που υποστήριζαν ότι οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο πιθανόν να έφθασαν στην κορύφωσή τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Μάιο ο πληθωρισμός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιταχύνθηκε στο 8,6% σε ετήσια βάση, από το 8,3% του Απριλίου και έναντι εκτιμήσεων ότι θα παρέμενε στο 8,3%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – πληθωρισμός: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών με ελαφρά επιτάχυνση

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Στο 11,3% τον Μάιο – Αύξηση 172,7% στο φυσικό αέριο, 12% στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News