Business & Finance Δευτέρα 13/06/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό έτους – Φόβοι για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό έτους – Φόβοι για ύφεση

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 διολίσθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και κατά συνέπεια υπήρχε φόβος για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,41% με τους κλάδους των ταξιδιών και αναψυχής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα. Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης έκλεισε επίσης στο κόκκινο με απώλειες 2,43%. Ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 1,53%, ο CAC του Παρισιού -2,67 και ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 2,79%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται χτυπήματα από την αρχή του έτους, καθώς ο επενδυτικός κόσμος «κυριεύεται» από τον φόβο ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση ή και ύφεση, όσο προχωρούν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να δαμάσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα υιοθετήσει ελαφρώς πιο επιθετικά μέτρα σε σχέση με το προσδοκώμενο. Επίσης, υπήρχε διάχυτη απαισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές τις περασμένες ημέρες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η Fed θα ενισχύσει περαιτέρω τα όπλα για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο Stoxx 600 είναι περίπου 17% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ξανά σε bear market ο S&P 500

Κρυπτονομίσματα: Στα χαμηλά 18 μηνών το bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News