Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Σε «ζώνη κινδύνου» τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου – «Λύγισαν» οι μετοχές στον πληθωρισμό

Σε «ζώνη κινδύνου» τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου – «Λύγισαν» οι μετοχές στον πληθωρισμό

Σε «ζώνη κινδύνου» κινούνται πλέον οι αποδόσεις του ευρωπαϊκού Νότου, θυμίζοντας την «καταιγίδα» του 2020, λίγο προτού η ΕΚΤ ανακοινώσει το έκτατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), με το άγριο σφυροκόπημα στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ να μην δείχνει σημάδια ύφεσης, εντείνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ να κάνει πιο σαφές κατά πόσο σχεδιάζει να στηρίξει με νέο πρόγραμμα τις πλέον ευάλωτες χώρες. 

Ο Ευρωπαϊκός Νότος παραμένει υπό έντονη πίεση καθώς η ΕΚΤ στην χθεσινή της συνεδρίαση δεν έκανε καμία δέσμευση να αντιμετωπίσει τις διασπαστικές τάσεις στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 4,41%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, με άνοδο 29 μονάδων βάσης, ξεπερνώντας τα επίπεδα που βρισκόταν το 2020 όταν η ΕΚΤ ενεργοποίησε το ΡΕΡΡ, με το spread να ξεφεύγει στις 290 μονάδες βάσης, σε υψηλό 26 μηνών. Στην πενταετία, η απόδοση ξεπέρασε το φράγμα του 3%. 

Ακόμη χειρότερα, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού που άγγιξε νέο υψηλό άνω των οκτώ ετών, στο 3,82% με περαιτέρω άνοδο 15 μονάδων βάσης. Το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στις 234 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, παρουσιάζοντας άνοδο 21 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2020.

Το ιταλικό spread – ο κατεξοχήν δείκτης κινδύνου στην Ευρωζώνη – οδεύει επικίνδυνα στο φράγμα των 250 μονάδων βάσης, το οποίο οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν «καμπανάκι κινδύνου» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη δράσης από τους διαμορφωτές πολιτικής. 

Aπό κοντά και η απόδοση του διετούς ιταλικού που ενισχύθηκε 24 μονάδες βάσης, στο 1,59%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο αοπό το Μάρτιο του 2020, ενώ συνολικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει αυξηθεί περίπου 50 μονάδες βάσης.     

«Το άνοιγμα των spreads στην περιφέρεια καταδεικνύει πόσο νευρικές έχουν γίνει οι αγορές κρατικού χρέους εν όψει της επικείμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και του ασύμμετρου αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, προκαλώντας προβλήματα στον Ευρωπαϊκό Νότο», υπογραμμίζει ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής έρευνας στην Commerzbank, αναφερόμενος στην απουσία οιασδήποτε λεκτικής για νέο εργαλείο συγκράτησης των αποδόσεων και spreads. 

Στον πυρήνα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς συγκρατήθηκε στο 1,47%, στο υψηλό οκταετίας που άγγιξε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αμέσως μετά το ανακοινωθέν της ΕΚΤ. 

Strategists see risk of spread widening to 250bps without ECB action
  

«Αυτή η αόριστη προσέγγιση της ΕΚΤ ως προς την εφαρμογή ενός εργαλείου συγκράτησης των spreads σημαίνει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να εισέλθει σε μία κατάσταση κρίσης και ανεξέλεγκτης διεύρυνσης spreads και αποδόσεων προτού η ΕΚΤ λάβει μέτρα», σημείωσε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. 

Ενώ μέχρι στιγμής, οι κινήσεις δεν ήταν ανεξέλεγκτες, είναι άγνωστο πόσο θα συνεχιστούν, εάν η ΕΚΤ δεν λάβει περαιτέρω μέτρα», αναφέρει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

Για ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι οι πιο υπερχρεωμένες χώρες να ασκήσουν τόσο μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού, που τελικά να αναγκάσουν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την ανοδική τάση που θα έχει πλέον επεκταθεί σε ολόκληρη την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ. 

«Δεν έχει νόημα για την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά, να προκαλέσει διασπαστικές τάσεις και μετά να εισαγάγει νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης. Το πιο πιθανό είναι εάν οι επιτοκιακές αυξήσεις διευρύνουν σημαντικά τα spreads της Ιταλίας, τότε αυτό να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων», σημειώνει η Citigroup. 

Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Σε ελεύθερη πτώση 2,7% βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση της οικονομίας, υπό το βάρος των επιτοκιακών αυξήσεων. Μία ημέρα μετά το ανακοινωθέν της ΕΚΤ, τους φόβους ήρθαν να επιτείνουν και τα στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον πληθωρισμό, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και έδειξαν άνοδο στο 8,6%.

Η πτώση του STOXX 600 υποκινήθηκε από τις απώλειες περίπου 5% των τραπεζών. Ο δείκτης συνέχισε σε καθοδική τροχιά για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα της 12ης Μαίου, με εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3%. 

Αυτή που υπέστη τις μεγαλύτερες πιέσεις ήταν η περιφέρεια, με το δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου να κατρακυλά 5,2% σε χαμηλό τριμήνου και τον IBEX στη Μαδρίτη να βουλιάζει 3,7%. Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

«Οι αγορές βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση πανικού επειδή ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράεπζες να προχωρήσουν σε πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Το πιο βασανιστικό ερώτημα είναι εάν οι κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν πλέον την οικονομία σε ύφεση», σημειώνει ο Dhaval Joshi, στρατηγικός αναλυτής της BCA Research. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Μαζική έξοδος από Ελλάδα και Ιταλία – Τι τρόμαξε τους επενδυτές

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News