Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στην περιοχή του 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Στον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων

Ομόλογα: Στην περιοχή του 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Στον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων

Στον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τις αγορές να ποντάρουν σε αύξηση άνω των 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το Σεπτέμβριο. 

Με την ΕΚΤ να αναμένεται ότι θα αρχίσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις από τον Ιούλιο με 25 μονάδες βάσης, τα στοιχήματα των αγορών κάνουν λόγο και για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης έως το Σεπτέμβριο. «Φαίνεται πλέον αναπόφευκτη μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ. «Το ερώτημα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης είναι εάν η ΕΚΤ μπορεί να τροφοδοτήσει επιθετικές προσδοκίες. Στη συνεδρίαση του Απριλίου οι αγορές δεν μπόρεσαν να αποκομίσουν μία ξεκάθαρη εικόνα, καθώς η λεκτική της κεντρικής τράπεζας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αγορών. Υποψιάζομαι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή τη συνεδρίαση», είπε ο Μπουβέ. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε προς στιγμή το επίπεδο του 4% κλείνοντας στο 3,97%, με το spread στις 261 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία ξέφυγε στο 2,70%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 143 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κλιμακώθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 3,47%, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,55% της Τρίτης, που σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτινάχθηκε στις 211 μονάδες βάσης, λίγο χαμηλότερα από τις 220 μονάδες βάσης στην αρχή της εβδομάδας. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έφθασε στο 1,368%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, με άνοδο άνω των έξι μονάδων βάσης. Διεύρυνε την ανοδική τάση μετά τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά στο πρώτο τρίμηνο και σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση, παρά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. 

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 3,26 δισ.ευρώ, ενώ η Πορτογαλία 750 εκατ. ευρώ από την έκδοση 10ετών. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News